Week van de Groeilamp 2023 van 16 tot 23 mei

Gepubliceerd opmaandag 15 mei 2023 om 13:48

Van 16 tot 23 mei, tijdens de Week van de Groeilamp, worden alle schijnwerpers gericht op het thema ‘opvoeden en opgroeien’. Want laten we eerlijk zijn, opvoeden is een uitdagende taak en groot worden gaat niet vanzelf. Dat is waarom we tijdens deze week een welverdiend eerbetoon brengen aan de onmisbare rol die ouders, familie en opvoeders spelen in het leven van kinderen. Benieuwd hoe we deze week invullen in onze kindvriendelijke stad Beringen?  

Babybrabbels met Evelien 

Met je baby of peuter naar de bib? Natuurlijk kan dat!   
Kleine boefjes en hun ouders kunnen samen de bib en boekjes ontdekken. Tijdens de babybrabbels met Evelien laten we je zien dat je op heel wat plezierige manieren taal kan aanbieden aan baby's. En samen fijne boekjes ontdekken hoort daar uiteraard ook bij. Voorlezen is een heel intieme gebeurtenis. Met je kind op schoot, dicht bij elkaar, een momentje om samen te genieten van een boekje. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen!  

Woensdag 17 mei 2023 in Bibliotheek Beringen 

10.00 tot 10.30 uur voor ouders en grootouders met een (klein)kindje van 0 tot 15 maanden 

11.00 tot 11.30 uur voor ouders en grootouders met een (klein)kindje van 15 tot 30 maanden 

Inschrijven kan via bibliotheek@beringen.be, T 011 45 08 10 of aan de infobalie van de bib  

Spelnamiddag voor ouders en kinderen 

Kom jij met je gezin deelnemen aan de leuke activiteitjes op de Regina Mundi site? 
Deze leuke spelnamiddag wordt georganiseerd met vele partners van het Huis van het Kind: In-Zetje, Kind en Taal, De Speelboom, De Boomhut, Inloophuis Beringen, De Bareel, de Opvoedingswinkel, … 

Woensdag 17 mei 2023 van 14.00 tot 17.00 uur op de Regina Mundi site, Laan op Vurten 59 

Lezing: ‘Kindertekeningen lezen en begrijpen’ door Shalini Gielen 

Een beeld zegt meer dan woorden. Dat klopt! Een tekening vertelt wat woorden niet altijd doen. Je krijgt tijdens deze lezing een zicht op wat er op dat moment omgaat in het hoofd van je kind en leert zo je kind beter kennen en begrijpen. In deze lezing vertelt Shalini Gielen je waarom het zo interessant is om tekeningen te kunnen lezen en begrijpen. Je verneemt wat een kind jou vertelt met een tekening en leert opvallende signalen herkennen. Jij ontdekt de kracht van tekeningen. Je mag zeker kindertekeningen meebrengen om de uitleg in praktijk te leren herkennen.  

Dinsdag 16 mei 2023 van 19.00 tot 21.00 uur in Bibliotheek Beringen 

Boekstart-dag, een verwenmoment voor jonge gezinnen  

Op onze Boekstart-dag toveren we de bib om tot een paradijs voor de allerkleinsten! Kom kennismaken met het aanbod voor jonge gezinnen in Beringen via de Opvoedingswinkel, IN-Zetje, Kind en Taal, Gezinsbond, bib Beringen en Huis van het Kind. Er staan heel wat leuke activiteiten op het programma: knutselactiviteiten, grimeren, spelletjes spelen, …  

Alle gezinnen zijn van harte welkom. De gezinnen met een kindje geboren in 2022 worden persoonlijk uitgenodigd. 

Zaterdag 20 mei van 10.00 tot 13.00 uur in Bibliotheek Beringen 

Workshop Knuffelturnen 

Knuffelturnen is een leuke manier van bewegingsopvoeding voor peuters, samen met één van hun (groot)ouders. Tijdens het bewegen, voelen, genieten en ontspannen staat de band tussen (groot) ouder en kind centraal. 

Zaterdag 20 mei 3 sessies in Bibliotheek Beringen 

Van 10.30 tot 11.00 uur, van 11.15 tot 11.45 uur of van 12.00 tot 12.30 uur  

Er is telkens plaats voor 8 duo’s. 

Inschrijven voor deze workshops kan via bibliotheek@beringen.be, T 011 45 08 10 of aan de infobalie van de bib. 

Gratis boekstart-pakketjes! 

Stad Beringen is al 8 jaar een trotse Boekstart-stad en wil ouders stimuleren om hun baby zo snel mogelijk in contact brengen met boeken. Boekstart wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken. Dat is leerrijk én gezellig. De woordenschat van baby’s en peuters die veel woorden horen, groeit razendsnel. 

Omdat jij in een boekstart-stad woont krijg je op twee momenten voor je kindje een gratis boekenpakketje: 

  • Is je baby 6 maanden oud, dan ontvang je een babypakketje via het consultatiebureau van Kind en Gezin 
  • Werd je kindje onlangs 15 maanden? Dan kan je een gratis peuterpakketje gaan afhalen in de bibliotheek en samen met je peuter het plezier van boeken ontdekken. 

Meer info over Week van de Groeilamp: huisvanhetkind@beringen.be of bibliotheek@beringen.be