De doelstelling van het verkeerspark is om op een pedagogisch verantwoorde manier kinderen wegwijs te maken in het doolhof van verkeersborden en verkeersregels.
Dit alles kan veilig gebeuren in een beschermde omgeving waar de meest voorkomende verkeerssituaties aanwezig zijn.
Het oefenen op het verkeerspark vormt eigenlijk de tussenstap tussen de theoretische lessen verkeer op school en de dagelijkse praktijk in het echte verkeer.
Het mobiliteitspark bestaat uit twee delen: een fietsvaardigheidsparcours en een verkeerspark. Op het verkeerspark hebben we de meest voorkomende verkeerssituaties aangelegd.
- parkeerplaatsen voor de go-carts
- rotonde met niet aangrenzend fietspad.
- tweerichtingsfietspad
- wegversmalling
- kruispunten met voorrang van rechts
- overweg
- kruispunt met voorsorteren en verkeerslichten
- verkeersremmer
- eenrichtingsverkeer
De leerlingen leren hier tal van verkeersvaardigheden die ze nodig hebben om zich zo veilig mogelijk in het reële verkeer te mobiliseren. Tijdig kunnen stoppen bij een stopbord, veilig de rotonde op- en afrijden, de voorrangsregels op kruispunten (zowel zonder als met verkeersborden) kunnen toepassen, de arm uitsteken bij een richtingsverandering,… zijn enkele vaardigheden die de kinderen op het mobiliteitspark kunnen oefenen.
De educatieve nadruk ligt dus voornamelijk op het aanleren van verkeersgedrag, verkeerstekens, verkeersregels en fietsvaardigheden.
Aanwezig materiaal op het verkeerspark: 30 fietsen, 30 fietshelmen, 12 go-carts, verkeersborden, verkeerslichten, een overweg, een infobord, fluo-reflecterende hesjes en twee containers om het materiaal in op te bergen. Voor het fietsvaardigheidsparcours is er vooral klein materiaal voorzien zoals onder andere een wipplank, kegels en blokjes.
Het verkeerspark wordt niet geopend voor privé gebruik, het is enkel mogelijk om met een jeugdbeweging/groep of school naar het verkeerspark te komen.
Maak een afspraak via mail of T 011/27 96 63