Verenigingen Cité

De Cité heeft een zeer groot en zeer divers verenigingsleven. Het verenigingsleven maakt van de Cité een levendige wijk, met vele activiteiten en waar er altijd wel een plaats is voor een heerlijke koffie of thee.

Dit verenigingsleven is zeer sterk gelinkt aan het mijnverleden. In de voortdurende zoektocht naar werknemers werden vaak afspraken gemaakt om buitenlandse werknemers te kunnen recruteren. We zagen de buitenlandse werknemers dan ook in golven komen. Poolse werknemers, dan Italiaanse en Griekse werknemers, dan Turkse werknemers. Vanuit de werknemers kwamen snel initiatieven voor de oprichting van lokale verenigingen en gebedshuizen.

De verenigingen zorgden voor ontmoetingsmogelijkheden en activiteiten, maar stonden ook klaar om hun leden te helpen, en oplossingen te zoeken voor praktische en juridische vragen.  Deze verenigingen hebben hun lokalen nog altijd in de cité, wat al deze gemeenschappen toch wel aan de cité blijft linken. In de cité vond je ook het klassieke Vlaamse verenigingsleven, sport- en jeugdverenigingen, …