Upcraft designs – Ruben Aerts

Zoals de naam het zelf zegt ben ik bezig op upcrafting of upcycling. Ik maak van oude voorwerpen lampen. Ik vertrek bijvoorbeeld met een oude haardroger, motor onderdelen of schakelaar maar ook grotere voorwerpen zoals bijvoorbeeld een chocolade pomp of een oud type faxmachine. In oud ijzer schatten zie ik een nieuw leven in de vorm van een unieke lamp. Ik maak zowel lampen uit voorwerpen die ik tegen kom als lampen op bestelling met bijvoorbeeld voorwerpen van emotionele waarden, met een uniek verhaal. Ik vind het fijn om heel wat details te verwerken in mijn creaties zodat je op het eerste zicht niet direct ziet wat de oorsprong is. Daarnaast vind ik het wel heel fijn om de historiek mee te geven aan de koper en het voorwerp in zijn glorie te laten uitblinken. Ik vind het fijn dat voorwerpen in tweede leven kunnen hebben in een totaal andere context. En hopelijk zo ook nog een langer tweede leven.

 

Van een toevallige start naar een hobby en nu verder doorgroeien naar een bijberoep

Het idee is tweejaar terug gestart. Ik was met wat vrienden aan het werken in een oude werkplaats. Zij sleutelde aan wat motoren en ik sleutelde aan deco stukken voor een pop-up barbier. Ik heb lampen altijd al iets interessant gevonden. Het is iets essentieel, dat al eeuwen bestaat en je dagdagelijks gebruikt. Het is een noodzakelijk goed en net daarom vind ik het zo fijn om er iets uniek met een eigen historiek aan te geven. En zo ben ik bij lampen terecht gekomen.

 

Steentje bijdragen

Ik vind het belangrijk om via mijn startende onderneming bij te dragen aan een duurzame samenleving. Dit door in te zetten op bestaande materialen en voorwerpen doe ik aan upcycling en levensduurverlenging. Zo draag ik bij aan SDG 12 – verantwoorde consumptie en productie. Daarnaast probeer ik ook steeds te kiezen voor led-lampen en iets innovatiefs te bereiken. Hopelijk kan ik in de toekomst nog groeien en van mijn bijberoep een echte start-up maken. Lampen is de start maar ik heb ook nog tal van andere ideetjes! Meer hopelijk snel! Blijf het zeker volgen via instagram : upcraft_designs