Troostbeleving

Voor de tweede keer bundelt stad Beringen de krachten met Reveil voor de organisatie van troostconcerten met Allerheiligen en het initiatief Boodschap aan de Overkant. Over het verlies van dierbaren wordt nog te weinig gesproken en daarom wil de organisatie Reveil werk maken van een warmere rouwcultuur.  

Na de mooie muziek, verhalen en poëzie op de begraafplaatsen vorig jaar brengt stad Beringen op 1 november opnieuw inwoners samen om stil te staan bij onze dierbaren. In samenwerking met lokale artiesten en Academie Beringen brengen we vier intieme Reveil-troostconcerten op de begraafplaatsen van Paal, Beverlo, Koersel en Beringen. Wie vorig jaar aanwezig was op het slotconcert in Paal, herinnert zich wellicht nog de zee van 500 grafkaarsen, versierd door scholen, kunstenaars, verenigingen en sympathisanten. Dit jaar kabbelt die zee van licht op de begraafplaats van Beringen-centrum waar om 17.00 uur het slotconcert plaatsvindt. 

Tevens op 1 november om 16.00 uur huldigt Paalonline het vernieuwde oud-strijdersgraf van partizaan Martinus Daniëls op de begraafplaats van Beringen-centrum in. Hij werd op 14 augustus 1944 opgepakt door een ‘zwarte’ politiegroep en dezelfde dag nog geëxecuteerd in Paal-Tervant. Het duurt bijna een jaar voor zijn vader de plaats vindt waar zijn zoon begraven lag. Uiteindelijk, op 10 juli 1945, kan op kosten van de gemeente een lijkdienst plaatsvinden en wordt hij waardig begraven op het kerkhof in Beringen, in de rij van de oud-strijders. Paalonline nam het initiatief om een nieuwe grafsteen te plaatsen en zal het graf tijdens een korte ceremonie op 1 november inhuldigen. 

Met de deelname aan Reveil wil de stad rouw uit de taboesfeer halen, want afscheid nemen en rouwen gaan in essentie over verbinding. Verbinden doen we onder meer met Boodschap aan de Overkant. Dit initiatief vertrekt van de vraag: Wat zou jij schrijven als je nog 1 sm-mis-je kon sturen naar een overleden dierbare? Vanaf vandaag kan iedereen via www.boodschapaandeoverkant.org kosteloos een troostbericht inzenden om een mooie herinnering te delen of een bijzonder iemand te eren. Van maandag 23 oktober tot en met donderdag 2 november worden de berichten, telkens van zonsondergang tot 23.00 uur, na een controle geprojecteerd op de muur van het stadhuis. 

Troostbeleving leeft in stad Beringen. Naast de initiatieven in het kader van Reveil zetten ook CC Beringen en Bibliotheek Beringen rond de periode van Allerheiligen in op het thema rouw en troost. Het volledige overzicht van alle initiatieven vind je hieronder.  

Volledig programma Troostbeleving 

  • Troostconcerten begraafplaatsen: woensdag 1 november om 11.00 uur in Paal, om 14.00 uur in Beverlo, om 15.00 uur in Koersel en om 17.00 uur in Beringen. Bekijk hieronder het programma. 

  • Boodschap aan de Overkant: van maandag 23 oktober t.e.m. donderdag 2 november, projectie berichten op muur stadhuis dagelijks van zonsondergang tot 23.00 uur.  

  • CC Beringen (Casino): The Broken Circle Breakdown op vrijdag 27 oktober om 20.15 uur (reeds volzet), Ella en de Mieren op zondag 19 november om 14.00 uur en de vorming Omgaan met verlies, verdriet en verder leven door Lieve Jordens op maandag 23 oktober, maandag 6 november en maandag 20 november 

  • Bibliotheek: themastand troostbeleving op de tweede verdieping