Tour Elentrik Corona brengt hoop in Beringse straten

Gepubliceerd opvrijdag 8 jan 2021 om 13:01

Na de 33 beschilderde kastjes die samen Tour Elentrik Beringen vormen, koos het stadsbestuur voor een vervolgtraject ‘Tour Elentrik Corona’ om de Beringenaren tijdens deze moeilijke coronatijden een hart onder de riem te steken.

An Moons, schepen van cultuur schetst het project: “In elk van de vijf deelkernen plaatsten we kleurrijke en aanmoedigende boodschappen in het straatbeeld. Hiervoor deden we een oproep via sociale media voor inspiratie in de vorm van een tekening, schets of gedicht. Op basis hiervan werden in samenwerking met Treepack vijf prachtige ontwerpen gecreëerd. De kunstwerken staan telkens op zichtlocaties vlak bij de Tour Elentrik Beringen-route.”

Beringen: ‘zorg voor licht’

In Beringen centrum schilderde Laura Lalomia aan de achterkant van de kast een grote kaars die de hele kast en straat symbolisch verlicht. In de lichtstralen van de kaars kan je ook enkele rozen spotten als link naar de Rozenlaan waar je het kastje kan bewonderen. Aan de andere kant houden twee handen elkaar stevig vast en vangen ze het licht op om het zo te verspreiden, dit als teken van hoop zoals mooi beschreven in het gedicht dat Kristel Dewaele ons ter inspiratie bezorgde.

“Wij blijven ons zorgen baren

over handgel, afstand bewaren

en die verdraaide mondmaskerplicht.

Toch zijn er enkelingen die zorgen voor licht.

Licht… het teken van hoop.

Helaas niet te koop.

Het is een cyclus

net zoals bij een virus.

Men kan het verspreiden

tot de komst van betere tijden.”

 

Beringen-Mijn: ‘in memoriam’

Dit kastje staat vlak bij de ingang van be-MINE en dienst Toerisme aan de Koolmijnlaan. Voor dit kleurrijke ontwerp inspireerde Pascale Rodberg zich op een schilderij met vele hartjes gemaakt door de leerlingen van VIBO Sint-Barbara. Het mooie gedicht op het kastje is geschreven door Edith Oeyen.

Laat ons samen wandelen

door de boomgaard van jaren

waar we mooie landschappen ontdekten

waarin we mochten vertoeven

landschappen vol vreugde

landschappen vol pijn

maar altijd in beweging

laten we samen verder wandelen

naar morgen

waar nieuwe horizonten ons verwelkomen

vol verrassingen en heel veel liefde.

Beverlo: ‘even apart, altijd samen’

Met abstracte kleurvlakken laat Wannes Vrijs je verbeelding spelen met het gegeven ‘verbondenheid’. Aan de voorzijde van het kastje zie je hoe de kleurvlakken uit ballonnen ontstaan, een idee uit een tekening die Germaine Collignon instuurde. Dit kastje staat aan het kruispunt van de Heppensesteenweg met de Molenaarstraat.

 

Paal: 'onze helden van de zorg’

Omkijken naar je naasten blijft belangrijk in deze moeilijke tijden. Kunstenaar Aces schilderde daarom een ouder die een kind op haar arm draagt met een opvallend mondmasker als hét coronasymbool dat volgens Nathalie Cox niet mocht ontbreken op de kastjes. Het kastje is te bewonderen aan de middenschool OLVI (Spectrumcollege) in de Schaffensesteenweg.

 

Koersel: wees loyaal, koop lokaal

Rond het kruispunt met de Pastorijstraat en de Linkestraat vind je enkele lokale handelaars. De ideale plek dus om het belang van lokaal shoppen in Beringen in de verf te zetten. Zuster.Illustration versierde het kastje met een dame die in haar eigen stad boodschappen doet.

Over heel Beringen zijn er nu 38 kleurrijke kastjes te bewonderen. Je kan er als inwoner bijna niet meer naast kijken. Tour Elentrik nodigt mensen uit om in hun eigen buurt coronaproof kunst te spotten en toont aan dat kunst een verbindende factor kan zijn die verbinding en ontmoeting stimuleert.