Toon jouw passie en vakmanschap tijdens Ambachtenroute Beringen

Gepubliceerd opdonderdag 1 dec 2022 om 14:29

Stad Beringen organiseert in het weekend van 6 en 7 mei 2023 de tweede editie van de Ambachtenroute. Na de prachtige eerste editie in 2021 met 25 lokale makers op 17 locaties en talrijke bezoekers herhaalt de stad deze succesformule in 2023 met veel enthousiasme.   

Schepen van Erfgoed An Moons: “Met de Ambachtenroute zetten we lokaal vakmanschap in de kijker. Hiermee slaan we een brug tussen verleden en toekomst, tussen immaterieel erfgoed en lokale economie. Ambachten gaan al generaties mee, van unieke handgemaakte objecten tot bepaalde tradities en technieken. Maar ook vandaag zijn vele ambachten nog springlevend, en bieden ze tegelijk een antwoord op de maatschappelijke, economische en ecologische uitdagingen van morgen.” 

“De Ambachtenroute is een unieke gelegenheid om het werk van lokale ambachtslui en makers van vandaag te leren kennen en de passie voor vakmanschap te delen. In tijden van digitalisering en globalisering zijn we met zijn allen op zoek naar authenticiteit. Handgemaakte producten van eigen bodem zijn in trek. En dat kunnen we alleen maar toejuichen”, voegt schepen van Lokale Economie Werner Janssen er nog aan toe. 

Je kan als Beringse maker individueel meedoen aan de Ambachtenroute of met andere makers een groep vormen op een gemeenschappelijke locatie. Dienst Cultuur stelt ook vier lokalen als expositieruimte ter beschikking op Lutgart in Beringen. Hiervoor kan je alleen of met verschillende makers samen een voorstel indienen via ambachtenroute@beringen.be. We doen ook een oproep aan onderwijspartners om deel te nemen, om zo ook kinderen en jongeren te betrekken bij de technieken van het vakmanschap. 

“Verras de bezoeker met unieke producten, technieken of tradities. Of toon je ambacht tijdens  een demonstratie, een begeleid bezoek of een proeverij! Hoe meer er te zien, te doen en te beleven valt, hoe beter. Want alleen door het delen van de passie voor vakmanschap, kunnen we het levendig houden”, besluit schepen Moons.    

 
Heb je zin om er samen met ons een geslaagde tweede editie van te maken? Schrijf je dan ten laatste op 20 februari 2023 in via het inschrijvingsformulier dat je terugvindt op beringen.be/ambachtenroute