Toelating muziekactiviteit

Vanaf 1 januari 2013 gelden in Vlaanderen geluidsnormen voor muziekactiviteiten.

De regelgeving over het maximale geluidsniveau geldt voor alle muziekactiviteiten die toegankelijk zijn voor publiek en waar elektronisch versterkte muziek wordt gespeeld. Dat wil zeggen dat iedere openbare activiteit met opgenomen muziek (bijvoorbeeld cd’s, mp3,...) of elektronisch versterkte livemuziek (zoals liveoptredens met microfoons, versterkers,...) onder de regelgeving valt.

De geluidsnormen gelden dus voor een café met gewone achtergrondmuziek, een fuif in een zaal of een tent, muziek in een fitnesszaal, een dansvoorstelling, een eetfestijn met achtergrondmuziek, een theatervoorstelling met muziek, een optreden in een kleine of grote zaal, een festival in openlucht,...

Activiteiten met enkel niet-elektronisch versterkte muziek (fanfare, symfonisch orkest, kamerorkest,… zonder versterking) vallen niet onder de regelgeving. Dat is ook het geval voor activiteiten die op privédomein worden georganiseerd en niet toegankelijk zijn voor het ruime publiek. Bij gedeeltelijke versterking zijn de geluidsnormen wel van toepassing (jazzcombo, semi-akoestische set,…).

Voor gedetailleerde informatie voor jouw situatie verwijzen we naar de site van de vlaamse overheid.

In Beringen bestaat er een uitzondering voor tentfuiven. Hiervoor bestaat er een toelating van de burgemeester om tot 96 dB(A) geluid te produceren, mits het toepassen van de flankerende maatregelen (meting, visualisatie, registratie, gratis oordopjes).