Terug naar school op zondag 24 april tijdens Erfgoeddag

Gepubliceerd opdonderdag 14 apr 2022 om 12:32

Op zondag 24 april laten meer dan 600 Vlaamse erfgoedorganisaties het verleden herleven tijdens Erfgoeddag. Voor dit initiatief werkt het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed FARO samen met de Vlaamse erfgoedcellen, waaronder ECRU Erfgoed, en de lokale erfgoedgemeenschappen. Ook in Beringen zetten erfgoedactoren hun beste beentje voor om het lokaal cultureel erfgoed in de kijker te plaatsen. Centraal dit jaar staat het schoolverleden.

Schepen van Erfgoed en voorzitter van ECRU An Moons: “Tijdens Erfgoeddag ontdek je met het hele gezin de rijkdom die erfgoedorganisaties en heemkundige kringen bewaren voor de komende generaties. Vanuit onze bovenlokale samenwerking ECRU Erfgoed (erfgoedcel Mijn-Erfgoed) ondersteunen we maar liefst 29 activiteiten in de mijnstreek. Met het thema ‘Erfgoeddag maakt school!’ ligt de focus op de lessenaar, de leerkracht en de speelplaats. Speciaal voor dit thema duurt Erfgoeddag een week opdat ook scholen aan het erfgoedaanbod kunnen participeren.”

Schoolerfgoed in de kijker

Tijdens Erfgoeddag neemt Kiosk Heemkunde je mee naar de school van vroeger met de expo ‘De schoolbel gaat weer…’. De oude schoolfoto’s uit Beringen, Paal en Koersel en didactisch materiaal, leesboeken, lei en griffel zullen zeker en vast nostalgische herinneringen naar boven brengen. Je kan de expo gratis bezoeken tijdens Erfgoeddag tussen 10.00 uur en 18.00 uur.

Citévolk Spreekt graaft in het schoolverleden van Beringen-Mijn. Dat doen ze in de vroegere klaslokalen van Regina Mundi. Oude klasfoto’s en lesmateriaal laten je zien hoe het er in de scholen in de cité aan toeging. De expo focust op de scholen TIKB, RMS (nu Xplow-Obama), Paul Gerard (nu Vibo St.-Barbara), de Mozaïek, Horizon (nu Straf!) en Regina Mundi.

Op zaterdag 23 en zondag 24 april kan je de expo gratis bezoeken, tussen 10.00 uur en 18.00 uur. Iedereen is welkom op de persconferentie van Citévolk Spreekt over deze expo op 20 april om 10 uur in het Inloophuis op Regina Mundi.

En er is meer! FARO breidt deze editie van Erfgoeddag speciaal voor lagere en secundaire  scholen uit tot Erfgoeddagweek. Tussen maandag 25 april en vrijdag 29 april kunnen leerlingen en leerkrachten kennismaken met het unieke schoolerfgoed in Beringen en de mijnstreek. Zo kunnen leerkrachten met hun klas een begeleid bezoek brengen aan de expo van Citévolk Spreekt. Reserveren kan via swa@hemelaers.be. Daarnaast kunnen leerkrachten ook gratis een ‘Erfgoedklasbak’ naar hun klas halen. Meer info via erfgoeddagmijnstreek.be/erfgoeddag-2022/aanbodonderwijs.

Andere activiteiten

“Erfgoeddag is de ideale gelegenheid om zoveel mogelijk Beringenaren op een laagdrempelige manier met ons erfgoed te laten kennismaken. Daarom zetten we naast ons rijke schoolverleden ook andere erfgoedthema’s in de kijker, zoals onze mijngeschiedenis en het koloniale verleden van Beringen”, aldus schepen An Moons.

In het Mijnmuseum ontdek je tijdens een gratis rondleiding waarvoor de mijnwerkers waakzaam moesten zijn in de ondergrond. Zo vergde het gevaar voor een gasexplosie of instorting veel moed van de kompels.  De rondleidingen starten om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur. Inschrijven is nodig via toerisme@beringen.be of 011 42 15 52 voor 22 april.

Tot slot staat in Bibliotheek Beringen het koloniaal verleden centraal. Om 10.00 uur modereert Hans Put een panelgesprek waarin Bart Demyttenaere, Idesbald Goddeeris, Rik Schuurmans, Danny Lemmens, Paula Thoelen en Michel Punga getuigen over hoe zij de

Belgisch-Congolese periode beleefd hebben. Daarna kan je aansluiten bij het gratis begeleid bezoek aan de expo ‘Bacongo Limburg’. Ook scholen kunnen tijdens de schooluren een begeleid bezoek aan de expo inplannen.

Om 14.30 uur leest auteur Bart Demyttenaere grappige en spannende Congolese dierensprookjes voor uit zijn aankomende verhalenbundel met als werktitel Congolese Sprookjes’. Hiervoor werkt hij nauw samen met Oost-Congolese illustrator Patrick Ntabaza die elk verhaal voorziet van humoristische tekeningen in zijn unieke stijl. Geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar.  Meer info via beringen.bibliotheek.be/nieuws/beringen-de-sporen-van-de-dekolonisering.

Het volledige programma van Erfgoeddag en praktische info vind je op erfgoeddag.be of erfgoeddagmijnstreek.be.