Stolpersteine herdenken 4 Beverlonaren die omkwamen tijdens WOII

Gepubliceerd opdonderdag 27 okt 2022 om 14:44

Op dinsdag 1 november zal de Duitse kunstenaar Gunter Demnig in Beverlo 4 Stolpersteine inmetselen ter herinnering aan vier moedige mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven voor hun dorps- en landgenoten. Stolpersteine, of struikelstenen, vormen verspreid over Europa een monument voor alle slachtoffers van het nationaalsocialisme tijdens WOII. Ze liggen in de stoep voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Op de kop van de betonnen stenen vermeldt een messing plaatje de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van overlijden. De messing plaatjes op de stenen worden handmatig met een hamer en slagletters van teksten voorzien. 

De meeste Stolpersteine in België bevinden zich in het Brusselse en sinds 2017 heeft Sint-Truiden als eerste Limburgse stad er enkele. Schepen van Erfgoed An Moons: “Een Stolperstein is een steen waarover je zou kunnen struikelen, en die voorbijgangers dus uitnodigt om er even bij stil te staan. Op initiatief van Heemkunde Beverlo komt er een Stolperstein voor notaris en burgemeester Gaston Ooms aan het Burgemeester Heymansplein. Daarna volgen er voor Dominic Dekelver langs de Korspelsesteenweg, Albert Huybrechts langs de Stalsesteenweg en Alfons Heyligen in de Kroonstraat. Deze Stolpersteine herinneren ons aan de gruwel uit het verleden en eren enkele lokale verzetshelden. In de toekomst kunnen er nog meer Stolpersteine bijkomen.” 

Marc Bertrands, voorzitter van Heemkunde Beverlo: “We hebben de vier namen voorgelegd aan de kunstenaar omdat er bepaalde voorwaarden zijn voor wie zo'n Stolperstein krijgt. Gaston Ooms werd tijdens WOII verraden en overleefde het concentratiekamp Flossenbürg niet, verzetsstrijders Dominic Dekelver en Alfons Heyligen zijn gefusilleerd aan de executiepaal in het kamp van Breendonk en hun collega Albert Huybrechts werd tijdens een Duitse razzia in Korspel doodgeschoten.” 

Stolpersteine is een initiatief van Heemkunde Beverlo, in samenwerking met de Nationale Strijdersbond van Beverlo, Harmonieorkest Neanias en stad Beringen.  

Het evenement start op het Burgemeester Heymansplein om 9.00 uur. Alle aanwezigen ontvangen na afloop, rond 11.00 uur, een gelegenheidsbrochure en zijn van harte welkom op een receptie in het parochiecentrum van Korspel.