Stadspersoneel wordt leerkracht voor één dag

Gepubliceerd opvrijdag 30 sep 2022 om 10:38

Als talentenstad wil Beringen elk kind de kans bieden om zich te ontwikkelen. Scholen vormen daarbij een cruciale partner. Samen met Give a day start de stad een uniek project en staan stadsmedewerkers in de 25 basis- en secundaire scholen. Zo hoopt de stad de werking van het lokaal bestuur in de klassen binnen te brengen en leerlingen en stadspersoneel te inspireren. 

“Het pioniersproject ’Samen scholen’ dompelt leerlingen onder in de werking van onze stad. Uit een rondvraag blijkt dat de Beringse jeugd meer te weten wil komen over hun stad en haar werking. Zo ontstond het idee om personeelsleden van de stad één dag de kans te geven om voor de klas te staan in de Beringse basis- en secundaire scholen. Give a Day, een platform voor vrijwilligerswerk, verbindt de Beringse scholen met onze medewerkers die zich één dag willen engageren om onderwijs te geven vanuit de kennis en expertise die ze hebben binnen ons lokaal bestuur”, zegt schepen van Samenleven Ann-Sofie Vanoverstijns 

Schepen van Onderwijs An Moons vervolgt: “We willen kinderen en jongeren vertellen wat de stad voor hen kan betekenen en hen laten kennismaken met de diversiteit aan jobs en talenten binnen een lokaal bestuur. Op die manier willen we de leerlingen inspireren en bijdragen aan hun talentontwikkeling. Zo krijgen kinderen en jongeren door de ogen van een theatertechnicus een unieke kijk achter de coulissen van ons prachtig cultureel centrum. Ook kunnen ze meelopen met een medewerker tijdens de opbouw van de kermis of maken dankzij onze noodplanningscoördinator een ramp van dichtbij mee. Tijdens een rollenspel legt hij namelijk uit wie in actie schiet bij noodsituaties.” 

“Onze medewerkers zijn alvast erg enthousiast en enkelen van hen werkten al een les uit. Die boeiende kruisbestuiving laat hen toe te leren uit de kijk en ideeën van kinderen en jongeren”, voegt schepen van Jeugd Jessie De Weyer toe. “Dit initiatief past dan ook perfect in ons doel om een kindvriendelijke stad te worden. Bart Wolput, oprichter van Give a Day: “Werknemers zetten hun expertises en helpende handen in en zorgen zo voor de broodnodige professionele versterking en kennisoverdracht naar scholen en non-profitorganisaties. Dit project waar we expertises van de stadsmedewerker verbinden aan scholen is de eerste in zijn soort in België. Een pilootproject dat zal groeien met vallen en opstaan, maar aan het einde van de rit een inspiratie zal zijn voor andere gemeentes, publieke overheden én bedrijven. Beringen pioniert!” 

Het vrijwilligersplatform van Give a day zal de matching tussen scholen en het stadsmedewerkers in goede banen leiden. Elke leerkracht-voor-een-dag kan een profiel aanmaken om zich voor te stellen aan de scholen. Op die manier hoopt de stad op heel wat interessante samenwerkingen. In de volgende weken vinden al enkele proeflessen plaats. Daarnaast krijgen stadsmedewerkers en scholen de tijd om te registreren op het platform. Na de herfstvakantie doet de stad de officiële lancering van het project Samen Scholen Beringen. Vanaf 7 november zal dus heel wat stadspersoneel terug de weg naar school vinden. 

Ann-Sofie Vanoverstijns 

Schepen van Samenleven 

An Moons 

Schepen van Onderwijs  

Jessie De Weyer 

Schepen van Jeugd