Stadsimker Daniël Vloeberghs

Mijn bij-zondere bij-activiteit

Op jonge leeftijd raakte ik al sterk gefascineerd door de natuur. Waar ik ben opgegroeid als kind, kwam ik reeds in contact met imkers.
Zo heb ik de stiel leren kennen en ben ik vervolgens 8 jaar geleden zelf gestart met een opleiding imker. Dit was geen makkelijke cursus, het duurt even voor je het in de vingers hebt.
Ondertussen mag ik mezelf stadsimker noemen! Ik heb op 3 verschillende plaatsen in Beringen bijenkasten staan waaronder in mijn tuin en aan de volkstuinen van de Motbemden.

Ik doe dit als hobby of beter gezegd als bij-activiteit! Het blijft toch iets speciaal en complex maar ik doe het heel graag.

 

Corona-impact

Tijdens de lockdown was het voor imkers niet gemakkelijk. De bijenkasten moeten op regelmatige basis worden nagekeken om ziektes, honger en andere aspecten op te volgen.
Gelukkig konden we rekenen op de imkerbond die zorgde dat imkers deze verplaatsingen mochten doen onder de strikte regels van de noodzakelijke verplaatsing.
Het voordeel van de lockdown was dat mensen de natuur hebben herontdekt. Ze gaan op wandel en- fietstochten, werken in de tuin, … Zo ervaren ze de schoonheid van de natuur en zien ze hopelijk de meerwaarde ervan.

 

Met de bijen de winter door

De bijenkast goed de winter doorkrijgen is een uitdaging en geeft mij echt voldoening. Je moet zorgen dat alle factoren juist zijn.
Er moet voldoende eten zijn, de bijenkast moet “klaar” zijn met een koningin en het weer is ook een belangrijk element. Na de winter de bijenkast opendoen is zeker een spannend momentje.

 

Bij-zondere aandacht voor klimaat, milieu en biodiversiteit.

Als imker zie je de effecten van vervuiling en emissies via de bijen. Zo kan je bestrijdingsmiddelen terugvinden in bijenwas, merk je dat de bijen moeten aanpassen aan de warmere winters en het verlies aan biodiversiteiten.
Mijn “imker-droom” zou zijn dat er meer mensen zich inzetten voor bij-vriendelijke tuinen.