Stad Beringen zet duaal leren om in de praktijk! 4 studenten aan de slag bij BKO de Bengeltjes.

Gepubliceerd opvrijdag 25 jun 2021 om 08:57

Vanaf volgend schooljaar biedt het Centrum Leren en Werken (CLW) van het Spectrumcollege in Beringen een opleiding duaal leren kinderbegeleider aan. Stad Beringen en meer specifiek de Buitenschoolse Kinderopvang engageert zich om een 4-tal studenten een leerwerkplek in de stedelijke opvang aan te bieden.  

De kinderopvangsector kampt al langere tijd met een tekort aan kinderbegeleiders. Sinds 2020 is het beroep opgenomen in de lijst van knelpuntberoepen. Burgemeester Thomas Vints beaamt dit: “Ook in Beringen merken we dat vacatures in de kinderopvang moeilijker ingevuld raken. We creëren nu en de komende jaren meer dan 100 extra plaatsen voor kinderen in onze opvang, hiervoor hebben we extra professionele, goed opgeleide begeleiders nodig. Door vier werkplekken aan te bieden aan studenten duaal leren geven we hen de kans om praktijkervaring op te doen en vergemakkelijken we de stap naar een eventuele tewerkstelling na afloop van hun studie.” 

De opleiding richt zich tot arbeidsrijpe jongeren. De studenten worden begeleid door een praktijkleerkracht vanuit het CLW en een mentor van het opvanginitiatief waar de student is tewerkgesteld.  BKO de Bengeltjes biedt in elke opvanglocatie één werkplek aan, vier in totaal dus. Schepen van Kinderopvang Hilal Yalçin is blij om op deze manier een steentje bij te dragen aan de opleiding van de Beringse studenten: “Ik ben ervan overtuigd dat onze kinderbegeleiders de studenten enorm veel gaan kunnen bijbrengen én dat de helpende handen goed ontvangen zullen worden. Daarnaast is de extra man- en/of vrouwkracht geen overbodige luxe in onze opvanglocaties.”  

Het Centrum Leren en Werken start vanaf september 2021 met deze opleiding. De jongere kan de opleiding starten in het jaar dat hij of zij 18 jaar wordt en aan de voltijdse leerplicht heeft voldaan. Na een screening worden de jongeren toegeleid naar een gepaste werkplek. In de duale opleiding kinderbegeleider leren de studenten baby’s en peuters opvoeden en verzorgen, ze begeleiden schoolgaande kinderen uit het basisonderwijs buiten de schooluren, stimuleren de kinderen in hun algemene ontwikkeling en houden contact met de ouders. Dit alles in samenwerking met hun collega’s. Karen Lemmens van het Centrum Leren en Werken is enthousiast dat stad Beringen deze werkplekken aanbiedt: “Als erkende werkplek leidt stad Beringen in samenwerking met Spectrumcollege duaal leren de kinderbegeleiders van de toekomst op. Op het einde van het duaal leertraject krijgen de studenten een diploma uitgereikt dat erkend is door Kind en Gezin. Zo kunnen ze worden tewerkgesteld in de kinderopvangsector voor zowel baby’s en peuters als schoolgaande kinderen.” 

Inschrijven voor de opleiding kan telefonisch via 011 49 34 60 of online via www.spectrumcollege.be.