Stad Beringen plant 156 LSM-klimaatbomen

Gepubliceerd opdinsdag 21 dec 2021 om 12:24

Vandaag hielpen burgemeester Thomas Vints, schepen van Groen Jean Vanhees, schepen van Milieu Tijs Lemmens en de directie van het Spectrumcollege een handje met de aanplanting van 25 nieuwe bomen aan de klimaatdreef van het Spectrumcollege in Beringen. Burgemeester Thomas Vints benadrukt dat het klimaat hoog op de agenda staat: “Onze stad onderstreept het belang van klimaatbomen. Daarom zullen er deze legislatuur 1200 bomen bijkomend worden aangeplant. Onder de slogan ‘klimaatbomen verbinden’ richten we ons op de 5 handelskernen van onze stad. De bomen komen in de open bermen te staan waardoor er nauwelijks onthard moet worden. Limburg Sterk Merk (LSM) maakte voor dit project 52.819 euro vrij. In totaal komen er dankzij hun klimaatbomenproject in de verschillende handelskernen 156 klimaatbomen bij.” 

Schepen van Groen Jean Vanhees vertelt over de aanplanting: “Door voor één boomsoort te kiezen willen we het project een grotere herkenbaarheid geven in het straatbeeld. Deze herkenbaarheid wordt extra in de verf gezet door bomen te kiezen met een opvallende herfstverkleuring. Hier werd er gekozen voor de Acer rubrum ‘Red Sunset’ oftewel de esdoorn. Deze heeft een rode herfstverkleuring. Door de bomen in, of dicht bij de handelskernen te planten, zullen ze ter plaatse een verkoelend effect hebben en de lucht zuiveren.” 

Met deze aanplanting wil schepen van Milieu Tijs Lemmens dat elke Beringenaar en bezoeker kan genieten van gezonde klimaatbomen: “We letten op de bodem voor een optimale groei. Daarom graven we een ruim plantgat dat we voorzien van bodemverbeteraar opdat het wortelgestel zich volwaardig kan ontwikkelen. Naarmate bomen groeien, kunnen deze voor hinder zorgen. Om dit tot een minimum te herleiden, houden we bij het zoeken naar een geschikte standplaats rekening met zonnepanelen, inritten, verlichtingspalen en dergelijke. Iedere boom in de buurt van verhardingen voorzien we van wortelgeleiding. Dit is een wand in de bodem rond het wortelgestel die de wortels dwingt om veel dieper te groeien dan de fundering en zo verhardingen niet kunnen opdrukken.”