Stad Beringen ondersteunt #BakeWithLove-campagne t.v.v. Alzheimeronderzoek

Gepubliceerd opdonderdag 21 sep 2023 om 09:18

In het kader van groeiende bezorgdheid over Alzheimer, sluit stad Beringen zich aan bij de nationale #BakeWithLove-campagne van StopAlzheimer. Op 21 september, Wereld Alzheimer Dag en eveneens Werelddag Dementie, wil de stad het bewustzijn vergroten over deze slopende ziekte. Deze actie heeft als doel geld in te zamelen voor het broodnodige onderzoek naar deze geheugenziekte en om bewustwording te creëren over de impact van dementie op ouderen en hun families. 

Alzheimer, de meest frequente vorm van dementie, beïnvloedt zowel het geheugen als het cognitieve vermogen. Gezien het gebrek aan een geneesmiddel en de toename van vergrijzing is verder onderzoek naar deze ziekte essentieel. Burgemeester Thomas Vints is een actief pleitbezorger en ondersteunt de campagne door bewustwording te stimuleren en zelf deel te nemen aan het bakken en verkopen van cupcakes. "Dementie versterkt bestaande problemen, zoals het gevoel van isolement en eenzaamheid onder ouderen. Elke vier seconden krijgt iemand wereldwijd de diagnose van dementie. In 2018 werden er 751 personen met dementie geregistreerd in Beringen. In 2035 maakt Expertisecentrum Dementie Vlaanderen de voorspelling dat dit aandeel zal stijgen naar 1 227 Beringenaren. Dit is een toename van 63,4%," benadrukt hij. 

De oplossing is wetenschappelijk onderzoek. Stichting Alzheimer Onderzoek steunt daarom Belgisch wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie, terwijl de Expertisecentra Dementie het maatschappelijk bewustzijn vergroten. Bij schepen van Zorg en Samenleven Ann-Sofie Vanoverstijns ligt dit initiatief nauw aan het hart: "Ook het Lokaal Dienstencentrum De Klitsberg onderneemt een actie. Zo’n 70% van de bewoners van de woonzorgcentra leven met een vorm van dementie, wat deze actie des te relevanter maakt. De #BakeWithLove-campagne stimuleert een warme band met onze senioren, door gezamenlijk te koken. Koken biedt niet alleen dagelijks ritme, maar helpt ook het structurele geheugen van patiënten actief te houden. Het volgen van een recept en het bieden van duidelijke taken en instructies aan patiënten draagt bij aan het behoud van hun cognitieve vaardigheden." 

Vanaf 21 september tot december 2023 vinden er acties plaats.  

Lokaal Dienstencentrum De Klitsberg verkoopt cupcakes op 21/09, 19/10, 25/11 (bij het ontbijt, enkel op bestelling), en 15/12 (op de kerstmarkt). 

Daarnaast doen ook Woonzorgcentrum Ocura en Corsala mee met hun eigen verkoopdagen.
Woonzorgcentrum Corsala organiseert hun verkoop op 10/10, 31/10, 21/11, en 5/12. 
Woonzorgcentrum Ocura heeft verkoopdagen op 27/09, 3/10, 10/10, 17/10, 25/10, 22/11, 24/11, 5/12, en 15/12. 

Doe ook mee!

Bak en verkoop zelfgemaakt lekkers. Deel je inzet op social media en tag stad Beringen en Lokaal Dienstencentrum De Klitsberg. Doneer de opbrengst aan Stichting Alzheimer Onderzoek via rekening BE83 0017 5620 5915. 

Deelname aan deze campagne is een kleine stap met een grote impact. Wist je trouwens dat het bloemetje vergeet-mij-nietje symbool staat voor mensen met Alzheimer en herinnert ons eraan mensen met dementie niet te vergeten. 

Voor meer details over de cupcake-actie van het Lokaal Dienstencentrum De Klitsberg: www.beringen.be/cupcake-actie 

Alles over de #bakewithlove-campagne vind je op www.stopalzheimer.be of mail naar info@stopalzheimer.be
 

Thomas Vints 

Burgemeester 

Ann-Sofie Vanoverstijns 

Schepen van Zorg en Welzijn