Repair cafés

Wat is een Repair Café?

De Repair Cafés zijn gratis, toegankelijke bijeenkomsten waar je terechtkan voor herstellingen van allerhande voorwerpen. Dat gaat van kleding tot elektrische apparaten, meubels, computers, andere elektronica en het slijpen van messen. Bezoekers nemen defecte spullen mee, ter plaatse bekijken vrijwillige deskundigen, zoals elektriciens, naaisters of timmerlieden hoe ze de spullen het beste kunnen herstellen. Dit doen ze samen met de eigenaar van het voorwerp. Zo leren ze hoe ze in de toekomst zelf het probleem kunnen oplossen of hoe ze het vermijden.

Herstellingen gelukt? Dan luiden we de bel om het te vieren. Natuurlijk lukt het niet altijd of moeten er stukken besteld worden maar we proberen de mensen zo goed mogelijk te helpen. Met het Repair Café maken we er ook een sociaal gebeuren van. Buurtgenoten ontmoeten elkaar op een verassende manier en gesprekken ontstaan bij een drankje. Iedereen is welkom in het Repair Café! 

Waar & wanneer?

Het Repair Café vindt plaats in het Inloophuis van Regina Mundi in de Alfred Habetslaan 17, 3581 Beringen (Beverlo). Het gaat door iedere laatste zaterdag van elke EVEN maand van 13.30 tot 15.30 uur. Meer info kan je vinden op onze Facebookpagina

Voor de inwoners van Beringen: de data staan ook vermeld op de afvalkalender die u ontvangt van Limburg.net. 

Heb je toch een tussentijds probleem, dan kan je elke laatste zaterdag van de ONEVEN maanden terecht in het Repair Café van Heusden-Zolder van 9.00 tot 11.30 uur ter hoogte van Sint-Vincentius (Sint-Lutgardisstraat 87) te Heusden-Zolder. 

Handige Harry’s of Henriette? Altijd welkom!  

Het Repair Café draait volledig op vrijwilligers. En we kunnen er zeker nog gebruiken! Het aantal en type herstellingen dat we kunnen uitvoeren hangt natuurlijk af van de herstellers.  

We zien heel wat verschillende producten binnenkomen, gaande van kledij tot waterkokers en stofzuigers. Het grootste aandeel bestaat uit elektronische apparaten. Daarvoor zijn we op zoek naar herstellers met kennis van elektronica. Interesse? Stuur gerust een mailtje naar milieu@beringen.be 

Inzetten op circulaire economie  

Via het Repair Café leren we bezoekers dat herstelling een goedkoop en bereikbaar alternatief is voor weggooien. Zo zetten we in op circulaire economie en geven we producten een langere levensduur.

Naast het Repair Café dromen we ervan om deze visie nog verder uit te breiden in andere projecten. Zoals bijvoorbeeld een weggeefwinkel, boekenruilmomenten of projecten met scholen rond circulaire economie. Op die manier willen we nog meer inzetten op sensibiliseren en informeren. Van een weggooimaatschappij naar een kringloopsysteem zal een hele transitie zijn. Daarom is het belangrijk om scholen en jongeren te betrekken als belangrijke schakel in dit proces.  

Nuttige Links

Vrijwilliger Repair Café: https://www.beringen.be/vrijwilliger-repair-cafe

Operatie Reparatie: https://www.beringen.be/operatie-reparatie

Repair Café Beringen Internationaal: https://www.repaircafe.org/cafe/repair-cafe-beringen/

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063970876241

Future Proofed: https://beringen.futureproofed.com/action/6413

Repair & Share: https://mapping.sharepair.org/nl/location/repair-cafe-beringen