Repair cafés

De Repair Cafés zijn gratis, toegankelijke bijeenkomsten waar men terecht kan voor herstellingen van allerhande voorwerpen. Dit gaat van kleding tot elektrische apparaten, meubels, fietsen, computers en andere elektronica. Bezoekers nemen defecte spullen mee, ter plaatse bekijken vrijwillige deskundigen, zoals elektriciens, naaisters of timmerlieden hoe ze de spullen het beste kunnen herstellen. Dit doen we samen met de eigenaar van het voorwerp. Zo leren ze hoe ze in de toekomst zelf het probleem kunnen oplossen of hoe ze het vermijden. Herstellingen gelukt? Dan luiden we de bel om het te vieren. Natuurlijk lukt het niet altijd of moeten er stukken besteld worden maar we proberen de mensen zo goed mogelijk te werken. Met het Repair Café maken we er ook een sociaal gebeuren van. Buurtgenoten ontmoeten elkaar op een verassende manier en gesprekken ontstaan over een drankje. We zien ook dat we heel wat mensen bereiken met een diverse achtergrond of leeftijd. Iedereen is welkom in het Repair Café! Jammer genoeg viel het sociale wat weg door de Coronacrisis maar we blijven hierop inzetten! 

Handige Harry’s of Henriette? Altijd welkom!  

Het Repair Café draait volledig op vrijwilligers. En we kunnen er zeker nog gebruiken! Het aantal en type herstellingen dat we kunnen uitvoeren hangt natuurlijk af van de herstellers.  

We zien heel wat verschillende producten binnen komen. Dit gaat van kledij, waterkokers, messen tot stofzuigers. Het grootste aandeel blijf elektronische apparaten. Hiervoor kunnen we zeker nog herstellers gebruiken met kennis van elektronica! Interesse? Stuur gerust een mailtje naar milieu@beringen.be 

Inzetten op circulaire economie  

Via het Repair Café leren we bezoekers dat herstelling een alternatief is voor weggooien en dat dit alternatief goedkoop en bereikbaar is. Zo zetten we in op circulaire economie en geven we producten een langere levensduur. Naast het Repair Café dromen we ervan om deze visie nog verder uit te breiden in andere projecten. Zoals bijvoorbeeld een weggeef winkel, boekenruil momenten of projecten met scholen rond circulaire economie. Op die manier willen we nog meer inzetten op sensibiliseren en informeren. Van een weggooi maatschappij naar een kringloopsysteem zal een hele transitie zijn. Daarom is het belangrijk om scholen en jongeren te betrekken als belangrijke schakel in dit proces.  

Locatie: Mijnstadion, Stadionlaan 1 A, Beringen-Mijn

Volg ons op FB voor de data