Repair cafés

Wat is een Repair Café?

De Repair Cafés zijn gratis, toegankelijke bijeenkomsten waar je terechtkan voor herstellingen van allerhande voorwerpen. Dat gaat van kleding tot elektrische apparaten, meubels, fietsen, computers en andere elektronica. Bezoekers nemen defecte spullen mee, ter plaatse bekijken vrijwillige deskundigen, zoals elektriciens, naaisters of timmerlieden hoe ze de spullen het beste kunnen herstellen. Dit doen ze samen met de eigenaar van het voorwerp. Zo leren ze hoe ze in de toekomst zelf het probleem kunnen oplossen of hoe ze het vermijden.

Herstellingen gelukt? Dan luiden we de bel om het te vieren. Natuurlijk lukt het niet altijd of moeten er stukken besteld worden maar we proberen de mensen zo goed mogelijk te helpen. Met het Repair Café maken we er ook een sociaal gebeuren van. Buurtgenoten ontmoeten elkaar op een verassende manier en gesprekken ontstaan bij een drankje. Iedereen is welkom in het Repair Café! 

Waar & wanneer?

  • Locatie: Mijnstadion, Stadionlaan 1 A, Beringen-Mijn
  • Op zaterdag vanaf 13.30 uur tot 16.00 uur. De data zijn te vinden in de afvalkalender en op onze Facebookpagina

Handige Harry’s of Henriette? Altijd welkom!  

Het Repair Café draait volledig op vrijwilligers. En we kunnen er zeker nog gebruiken! Het aantal en type herstellingen dat we kunnen uitvoeren hangt natuurlijk af van de herstellers.  

We zien heel wat verschillende producten binnenkomen, gaande van kledij tot waterkokers en stofzuigers. Het grootste aandeel bestaat uit elektronische apparaten. Daarvoor zijn we op zoek naar herstellers met kennis van elektronica. Interesse? Stuur gerust een mailtje naar milieu@beringen.be 

Inzetten op circulaire economie  

Via het Repair Café leren we bezoekers dat herstelling een goedkoop en bereikbaar alternatief is voor weggooien. Zo zetten we in op circulaire economie en geven we producten een langere levensduur.

Naast het Repair Café dromen we ervan om deze visie nog verder uit te breiden in andere projecten. Zoals bijvoorbeeld een weggeefwinkel, boekenruilmomenten of projecten met scholen rond circulaire economie. Op die manier willen we nog meer inzetten op sensibiliseren en informeren. Van een weggooimaatschappij naar een kringloopsysteem zal een hele transitie zijn. Daarom is het belangrijk om scholen en jongeren te betrekken als belangrijke schakel in dit proces.