Purity for India and Nepal – Lucia Vangrieken

Een droom die werkelijkheid wordt

Purity for India and Nepal is een vzw die ikzelf heb opgericht in 2016. Ik koesterde al even het verlangen om dienstbaar te kunnen zijn voor anderen. Daarom ging ik opzoek naar mezelf en maakte ik een prachtige reis naar India. Deze reis voelde als thuiskomen. Het land sprak me onmiddellijk aan: de vriendelijkheid, gastvrijheid, openheid en vele kleuren. Toen kwam ik op het idee om mijn gids een mailtje te sturen met de vraag of hij mij kon helpen voor het opstarten van een project. Vervolgens ben ik opnieuw naar India gereisd en heb ik gezocht naar een project. Tijdens mijn reis verbleef ik bij een gastgezin. Het gezin had geen toilet en moest hun behoeften doen op straat. Heel spontaan begon ik een blog op te starten om geld in te zamelen voor het gezin. Met dit geld heb ik samen met lokale partners een toilet gebouwd. Het dorp waar ik verbleef was dicht gelegen bij de grens aan Nepal. Daar kende mijn vriend Rattan een bergdorp dat volledig afgezonderd woont. Dankzij donaties uit Beglië hebben we een waterpunt gerenoveerd. Zo zijn er nu 45 huizen voorzien van water in het dorp. De renovatie gebeurt i.s.m. de bevolking. Op deze manier zet ik in op partnerschappen met lokale overheden en bedrijven.

Normaal organiseer ik ieder jaar inleefreizen. Zo wil ik mensen laten kennis maken met de Indische cultuur en het leven daar. De opbrengsten hiervan gaan naar alle projecten van de vereniging.

 

Gelijke rechten

Daarnaast heb ik samen met een jonge dame een naaiatelier opgericht. Hier worden workshops en lessen gegeven. Vrouwen krijgen de kans om te werken voor het atelier. Hiervoor ontvangen ze een klein inkomen, waarmee ze zelfstandig kunnen leven. Binnen de Indische cultuur heerst nog een erg patriarchaal gedachtegoed. Zo zijn het vooral de mannen die werken en vrouwen die thuisblijven om voor het huishouden en gezin te zorgen. Om dit systeem wat te doorbreken wil ik graag de zelfstandigheid van vrouwen vergroten door hen werk te geven in ons atelier. Ik hecht veel belang aan het thema gendergelijkheid.

Het geeft me voldoening om vrouwen te zien groeien. Ze leren zelf hun leven in handen nemen dankzij een inkomen.

 

Toekomst

Ik droom ervan op een ‘guesthouse’ te bouwen in India. Hier kan ik lokale inwoners te werk stellen en het project koppelen aan werkmogelijkheden voor vrouwen. Een ‘huis’ voor de bevolking daar, maar ook voor toeristen. Zo hoop ik anderen te inspireren en warm te maken voor vrijwilligerswerk en duurzaam leven.

 

Meer info: vangriekenlucia.weebly.com/purity-for-india-and-nepal.html of www.facebook.com/purityforindianepal/

Wil je Purity for India and Nepal steunen? Stort dan een gift op het rekeningnummer: BE08 6528 4644 4213

Wil je graag deelnemen aan een inleefreis? Stuur dan een mailtje naar: vangriekenlucia@hotmail.com