Verschillende bruggen over het kanaal
In het begin van de 20ste eeuw kon Beringen beschikken over twee ijzeren bruggen: de Gestelse richting Lummen en de Beringse brug richting Diest.
Deze bruggen bestonden uit ijzeren balken met ruitvormige tussenstukken in zwaar geboulloneerde ijzerplaten.
De diagonaaltrekkers zorgden er voor dat het spant stevig en onbuigbaar werd.

Vanaf het voorjaar van 1907 werd ter hoogte van de huidige Brugstraat een vierendeelbrug geconstrueerd, naar het ontwerp van professor Arthur Vierendeel.
De vierendeelbrug is gebaseerd op het principe van de vierendeelligger, een stijf raamwerk zonder diagonalen of een ligger met bogen.
De sporen voor de tram liepen aan de rechterzijde van Beringen naar Diest. Aan beide zijden was een voetpad. De brug rustte op stenen bruggenhoofden afgezoomd met arduinsteen.
De ontginning van de steenkool in Limburg vereiste een verbeterd vervoer via de waterweg met kolenhavens en dit zowel in de richting van Luik als Antwerpen.
Het Albertkanaal werd gegraven. Er werd eerst van start gegaan met het bouwen van nieuwe bruggen.
Vanaf juni 1937 werd in Beringen, ten zuiden van de reeds bestaande vierendeelbrug, een nieuwe vierendeelbrug geconstrueerd.
Een boog van meer dan 60 meter overspande het kanaal en de jaagpaden. De vierendeelbrug had een rijweg van 6 meter en ca 2,5 meter voetpad. Over het wegdek liep ook het tramspoor.

Begin mei 1940 werd deze tweede Vierendeelbrug door Belgische genietroepen tot ontploffing gebracht. Om de Duitse troepen snel te laten oprukken, maakten de Duitse genietroepen voor het centrum een pontbrug ter hoogte van de Brugstraat.
Later kwam er een houten brug. Duitse soldaten lieten deze brug begin september 1944 op hun beurt in de lucht vliegen om de oprukkende geallieerden te vertragen.
Toch konden de Britse infanteristen, de Welsh Guards, op 6 september het bruggehoofd aan de Brugstraat innemen.
Het bruggehoofd dat het centrum omvatte, werd mee verdedigd door de infanteristen van de Nederlandse Prinses Irene Brigade.
De inname van het bruggehoofd betekende het begin van de bevrijding van Beringen en bij uitbreiding Noord-Limburg.
Na de bevrijding werd er door de Engelsen een tijdelijke Bailey-brug gebouwd. Aan de Brugstraat werd eerst de houten brug hersteld en enkele maanden later verstevigd.
Deze houten brug bleef nog tot na 1958 in gebruik.

Vanaf mei 1958 werd aan de Paalsesteenweg een voorgespannen betonbrug, zonder steunbogen geconstrueerd. Een jaar later kon deze ingehuldigd worden.

In het voorjaar van 2020 werd begonnen met de werken van de laatste brug. De montage gebeurde langs de Kasteletsingel.
In maart 2021 werd de nieuwe stalen hoogbrug ingevaren. De bestaande betonnen brug van 1959 werd in september 2021 afgebroken.
Met dank aan Kiosk Heemkring Beringen-Paal-Koersel.
Copyright afbeeldingen: verzameling Chris Cierpial voor Kiosk Heemkring Beringen-Paal-Koersel
Oorlogsmonument
Het oorlogsmonument in de Brugstraat herinnert aan de bevrijding van Beringen door de Britse Guards Armoured Division en de Nederlandse Prinses Irene Brigade van het 2de Britse Leger, die het bruggenhoofd Beringen op 6 september 1944 veroverden.
Het bestaande oorlogsmonument aan de Brugstraat werd in 2021 verwijderd naar aanleiding van de verbredingswerken van het Albertkanaal.
Na afloop van de werken werd er een nieuw monument opgericht, waarbij de twee tekstpanelen in natuursteen van het oude oorlogsmonument gerecupereerd werden.
Het nieuwe monument werd met steun van Provincie Limburg opgericht door de leerlingen van Sint-Ferdinand uit Lummen.
De leerlingen van de 3de graad ruwbouw stonden niet alleen in voor het ontwerp maar gingen ook aan de slag om het nieuwe monument op te metsen.

Bevrijdingsfeesten
Jaarlijks wordt tijdens de bevrijdingsfeesten op 6 september aan het oorlogsmonument de bevrijding van Beringen herdacht.
AR-beleving
De brug die een belangrijke rol speelde bij de bevrijding is momenteel verdwenen en enkel het oorlogsmonument herinnert nog aan deze gebeurtenis.
Tot vandaag, want via je eigen smartphone breng je de geschiedenis van deze plek terug tot leven. Hoe zag de verdwenen brug eruit, hoe verliep de bevrijding, wat is de link met Stijn Streuvels, hoeveel bruggen waren er over het kanaal...?
Je leert het allemaal via een AR-beleving op je eigen smartphone.
Meer info over de app via FAAM Vlaanderen.