Nieuw parkeergeleidingssysteem voor stad Beringen

Gepubliceerd opmaandag 23 jan 2023 om 07:21

Sinds kort doet Stad Beringen beroep op haar gloednieuwe parkeergeleidingssysteem. Het systeem zorgt voor minder zoekverkeer in de stad en een vlottere communicatie naar de reizigers. Stad Beringen werkte hiervoor samen met de Gentse smart mobility dienstverlener Be-Mobile die de software ontwikkelde en Equans, multitechnisch expert gespecialiseerd in mobiliteitsoplossingen, die voor de installatie van het geheel zorgde. De dynamische LED-borden waarop de parkeerinformatie te zien is, werden geleverd door Q-lite.

Voor de stad is het belangrijk om haar bezoekers efficiënt en correct te informeren over de beschikbare parkeerplaatsen in de parkeergarage en hen te geleiden naar de verschillende parkeermogelijkheden in het centrum. Dit resulteert in minder zoekverkeer en een optimale verdeling van de bezoekers over de beschikbare parkings. Door het verkeer sneller naar zijn eindbestemming te leiden, wordt de stad groener en veiliger.

Beringen beschikt over één relatief nieuwe ondergrondse parkeergarage onder het stadhuis. Daar gebeurt het sturen van de bezoekers aan de hand van realtimegegevens van de actuele parkeerbezetting. Deze data worden door het parkeerbedrijf Indigo bemeten waarna Be-Mobile ze in relevante informatie omzet en visualiseert op de digitale borden langs de weg. In Beringen staan in totaal vijf digitale borden. Eén in de Graaf van Loonstraat, aan de ingang van de ondergrondse Parking Stadhuis, en vier langs de belangrijkste invalswegen Paalsesteenweg, Hasseltsesteenweg, Koerselsesteenweg en de Koolmijnlaan.

Schepen van Mobiliteit en Verkeer Jean Vanhees ziet een grote meerwaarde in het parkeergeleidingssysteem: “We willen dat bezoekers en inwoners onze stad vlot kunnen bereiken, maar ook het aantal geparkeerde voertuigen in het centrum beperken door bezoekers te laten parkeren op de randparkings en de ondergrondse parking. Een goed parkeersysteem is daar een belangrijk onderdeel van. Zo wordt meer de verblijfsfunctie van het centrum benadrukt en is het aangenamer vertoeven in het centrum. Dankzij de infoborden kunnen we snel, efficiënt én duidelijk communiceren over de parkeermogelijkheden in onze stad. Een grote meerwaarde dus binnen ons mobiliteitsplan.”