Naamswijziging

Sinds 1 juli 2024 kan je als meerderjarige je familienaam laten wijzigen via een vereenvoudigde procedure bij de dienst burgerzaken op voorwaarde dat je gedomicilieerd bent in Beringen of je laatste woonplaats in België Beringen was.

De naamsverandering wordt uitgebreid naar minderjarige kinderen die je naam dragen. Bij kinderen ouder dan twaalf jaar is de toestemming vereist.

Maak een afspraak bij de dienst burgerzaken en neem je geldige identiteitskaart mee en een afschrift van je geboorteakte indien je in het buitenland bent geboren om je aktes van naamsverandering te laten opmaken. Jouw aanvraag wordt binnen een maand behandeld. Al kan de procedure oplopen tot drie maanden indien er twijfels zijn en het parket van de Procureur des Konings wordt geraadpleegd.

Een naamsverandering van familienaam via de dienst burgerzaken kan op deze wijze slechts eenmaal worden toegestaan. Een volgende aanvraag hiervoor dien je via de FOD Justitie te laten lopen. Hoe dat precies moet lees je op hun website.