Moedergroep Beringen viert diploma-uitreiking

Gepubliceerd opdonderdag 1 feb 2024 om 11:09

Twee jaar na de oprichting van ‘De Moedergroep’ in Beringen, waar anderstalige moeders Nederlandse les krijgen en ondertussen ook alles leren over de weg naar de kinderopvang, mogen vandaag opnieuw 8 mama’s hun diploma ontvangen. De helft van de groep stroomt door naar het regulier onderwijs. In totaal werden sinds de opstart van ‘De Moedergroep’ al 26 mama’s begeleid in dit traject dat voor sociale activatie zorgt.   
  
In ‘De Moedergroep’ worden mama’s uit Beringen ondersteund bij het vergroten van hun netwerken en tegelijk oefenen ze hun Nederlands. Dit zorgt voor heel wat nieuwe mogelijkheden en het verstevigt hun positie in de samenleving. Zo komen ze bijvoorbeeld ook meer te weten over de opvangmogelijkheden en hulporganisaties in de stad. Schepen van Samenleven Ann-Sofie Vanoverstijns is enthousiast over dit project: “Elke dinsdag- en donderdagvoormiddag ontvangen we op Regina Mundi de dames van ‘De Moedergroep’ samen met hun kinderen. Terwijl de mama’s les krijgen, zijn hun kinderen in goede handen in de kinderopvang. Op deze manier werken we voor anderstalige mama’s al een belangrijke drempel weg om stappen te zetten rond integratie in de maatschappij. Op twee jaar tijd hebben we al 26 mama’s begeleid in dit traject. Dat er vandaag weer 8 van hen hun diploma ontvangen, is zowel voor ons als hun begeleiders een heugelijk moment! De helft van hen stroomt zelfs door naar het regulier onderwijs en is al ingeschreven voor een cursus.”  

 

Voor dit project werkt stad Beringen samen met geëngageerde partners. Zo wordt de Nederlandse les gegeven door het Volwassenonderwijs LBC. Leerkracht Ann Lavigne is enthousiast: “Aangezien we werken in kleine groepen met leerstof die aangepast is aan de kennis van de mama’s én aan hun belevingswereld als moeders en opvoeders, kunnen we hen een goede ondersteuning bieden”.  De kinderopvang wordt georganiseerd in samenwerking met de Speelboom en INZetje. “In de kinderopvang vinden de kinderen structuur, kunnen ze spelen met leeftijdsgenootjes en tegelijk krijgen ze kansen om zich te ontwikkelen. Doordat de drempel naar kinderopvang voor de mama’s van ‘De Moedergroep’ weggevallen is, krijgen ze zo de nodige tijd en ruimte om te werken aan hun situatie, een opleiding te volgen of om te gaan werken”, zegt Mieke Scheelen, verantwoordelijke kinderdagverblijven de Speelboom. “We zijn zo trots op het doorzettingsvermogen en de moed die de uitzonderlijke vrouwen en hun kinderen uit ‘De Moedergroep’ hebben. Het is een mooi voorbeeld van echte girlpower!”, vertelt Ruth Claes, directrice bij INZetje.  

 

Het traject van ‘De Moedergroep’ duurt vijf maanden. Na afloop worden de deelnemers toegeleid naar het Agentschap Integratie en Inburgering en het lokaal loket kinderopvang. In de tweede week van februari start er een nieuwe groep, waarvoor stad Beringen nog op zoek is naar extra cursisten. Die kunnen zich inschrijven door te mailen naar cecile.jannes@beringen.be of te bellen naar 011/44.97.00.  

 

 

 

Ann-Sofie Vanoverstijns  

Schepen van Samenleven  

 

Ruth Claes  
Directrice INZetje  
  
  

Mieke Scheelen   
Verantwoordelijke kinderdagverblijven de Speelboom