Marijke Henkens

Als kunstenaars draag ik bij aan een duurzame samenleving via de thema’s die ik verwerk in mijn kunst. Ik probeer de underdogs van de maatschappij in beeld te brengen op een atypische manier. Zo heb ik kunstwerken over vluchtelingen, ouderen, mensen in armoede,.. Maar ook thema’s zoals milieuvervuiling, klimaatopwarming en eerlijk werk ga ik niet uit de weg. Ik hou ervan om deze onderwerpen te verwerken in mijn kunst en het werk een verhaal te laten vertellen. Het was even zoeken naar welke techniek mijn techniek zou kunnen zijn maar uiteindelijk ben ik bij papierscheppen terechtgekomen. Zo verwerk ik ook ‘papierafval’ in mijn werken.


Via projecten inzetten op een duurzame samenleving

Via kunstprojecten betrek ik personen gekoppeld aan het thema mee in het proces. Zo heb ik onlangs een project gedaan met 3 woonzorgcentra in Beringen. Ik starten vanuit een gesprek met demente bewoners en nam een foto. Daarna ging ik met de groepen aan de slag en gingen we samen papier scheppen. Dit resulteerde uiteindelijk in enkele kunstwerken rond ouder worden en de schoonheid van vergankelijkheid. Ik heb enorm genoten van het project en het contact met de mensen. Ik ben daar heel ‘rijk’ door geworden.

Een ander project was in samenwerking met Sint-Oda in Pelt. Dit is een dienstencentrum voor mensen met een ernstige meervoudige en matige tot diep verstandelijke beperking. Hier deed ik opnieuw samen met de bewoners een project rond het thema portreten.

Bij het bekijken van de SDG’s viel het mij op dat bijna rond elke doelstellingen al wel een kunstwerk heb gemaakt. De linken vallen niet direct op bij het bekijken van de stukken met de verhalen erachter hoop ik mensen te bereiken en hen aan te zetten tot nadenken over deze thema’s. Ontdek deze kunstwerken en de thema’s via www.marijkehenkens.be/kunst/index.html.

Via mijn job, stafmedewerker op de cultuurdienst, probeer ik ook kinderen en jongeren bewust te maken van deze onderwerpen en hen te informeren.