Joren Joshua, de kunstenaar van de Bjèvelse muurschildering

We gingen in gesprek met Joren Joshua, de kunstenaar van de Bjèvelse muurschildering:

Joren, heb je genoten van je werkplek de afgelopen week?
Joren: "Ja hoor! Ik heb genoten van een weekje Beringen, het is altijd fijn om onderdeel te worden van een gemeenschap. De eerste dagen keken de bewoners nog de kat uit de boom maar op dag 3 begonnen ze een praatje te maken. Gezellig! Ik heb de indruk dat Beringenaren heel blij zijn met de muurtekening.
Voor de rest heb ik ook veel geluk gehad met het weer. Alle regenwolken die over België vlogen gingen hier precies net langs af."

Dus je voelde je wel thuis in onze stad, zon en gezellige bewoners…
Joren: "Het is hier heel anders dan thuis, ik woon in Rotterdam dus het was vooral rustig hier. Ik ben in de verschillende deelgemeentes geweest om te lunchen en dineren, ik vond het wel gezellig. Vandaag wil ik misschien wel naar Lutgart, dit schijnt ook de moeite te zijn."

Heb je nog muurschilderingen in de buurt?
Joren: "Deze muur is mijn primeur in België. Ik heb wereldwijd al heel wat muurschilderingen gedaan: Spanje, Zweden, Denemarken, Frankrijk,… maar dit was de eerste hier. Binnenkort ben ik ook te gast in Leuven, België is dus echt even helemaal ‘on’."

Hoe ging je te werk?
Joren: "Ik kreeg de kruiden van buurtbewoners en hier heb ik mijn eigen flavour van gemaakt. Zo werk ik graag! Ik kreeg wat oud materiaal, een goed beeld wat de Kardijk is en wat hier vroeger was, het dorpsgevoel en deze muurschildering als resultaat.
De kleuren heb ik afgestemd aan de plek, ik had eerst het idee om met groen te werken maar gezien de omgeving veel groen omvat wou ik toch iets anders dat eruit knalt. Het roze had iets zwoels en de andere kleuren geven me het gevoel van een zomeravond met muziek en dans: exact wat hier in Beverlo staat de gebeuren deze zomer heb ik begrepen."

Waar kunnen we je werk nog terugvinden?
Joren: "Ik heb veel opdrachten voor De Morgen, The Guardian en nog magazines. Ik illustreer posters en verpakkingen. Op Instagram kan je al mijn avonturen volgen."