Klimaattuin

Ook graag een tuin die tegen een stootje kan?

De tuin is jouw plek bij uitstek om te ontspannen: spelen met de kinderen, werken in de (moes)tuin, vrienden ontvangen, genieten van een warme zomeravond. Maar hoe zorg je voor een tuin waar het fijn vertoeven is, zowel tijdens natte winters als hete zomers? Een tuin boordevol leven dankzij vlinders en bijen, maar toch onderhoudsvriendelijk? Dat kan door jouw tuin klimaatrobuust in te richten met de hulp van een klimaattuincoach!

"De klimaattuincoach heeft echt zijn tijd genomen om naar onze wensen en ideeën te luisteren. We kregen goede uitleg over het waarom wel of niet van sommige van onze ideeën." - Deelnemers Nancy Leten & Bart Van Mechelen

Wat is een klimaatrobuuste tuin?

Dat is een tuin die weerbaar is ingericht tegen hittegolven, lange perioden van droogte en wateroverlast. Dat zijn fenomenen waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Bijgevolg heb je minder onderhoud en geniet je het hele jaar door van je tuin. 

Zin om je tuin aan te pakken?

Wil jij jouw tuin omvormen tot zo’n klimaatrobuuste tuin waarin het altijd heerlijk vertoeven is?  Doe beroep op een van de klimaattuincoaches en hij/zij geeft jou het nodige advies om zelf aan de slag te gaan. 

Een klimaattuincoach is een ervaren tuinontwerper die volgende diensten levert:

  • tuinbezoek: tijdens dit bezoek geeft de coach advies over een mix van grote en kleine maatregelen om jouw tuin klimaatrobuust te maken. Hij geeft o.a. tips over het aanplanten van gevelgroen, het omvormen van een stuk gazon tot een bloemrijk grasland of het aanleggen van een wadi. Hierbij wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met de eigenschappen van de tuin en de wensen van de eigenaar.

  • schriftelijk verslag en vlekkenplan: je ontvangt binnen de twee weken na het bezoek een schriftelijk verslag, met een weergave van alle tips en mogelijkheden voor de tuin en een vlekkenplan of schets van de voorgestelde aanpassingen.

  • Klimaattuinkrant en praktische fiches: via de Klimaattuinkrant geven we extra tips en voorbeelden mee en verwijzen we door naar praktische fiches, waarmee je zelf aan de slag kan. Die zijn ook te vinden op de website www.limburgseklimaattuinen.be.

Met het advies van de klimaattuincoach, het vlekkenplan en de praktische fiches kan je zelf jouw tuin klimaatrobuust (her)inrichten of gericht op zoek gaan naar ondersteuning hierbij.

Let wel! De klimaattuincoach neemt niet de plaats in van een tuinarchitect. Hij levert een schematisch plan af met mogelijke maatregelen, maar geen detailplan en geen beplantingsplan.

Vraag hier je tuinbezoek aan

Wat mag je verwachten van een bezoek van een klimaattuincoach?

Voorwaarden voor een bezoek van een klimaattuincoach

  • Een advies van de klimaattuincoach kost 300 euro. Hiervan vragen we een bijdrage van 75 euro van de tuineigenaar, de overige 225 euro draagt de gemeente bij.
  • De 75 euro wordt na het afleveren van het vlekkenplan en schriftelijk verslag door de klimaattuincoach gefactureerd.
  • Je bent bereid om je tuin zoveel mogelijk in te richten volgens de adviezen van de klimaattuincoach, gebaseerd op de 7 stappen voor een klimaattuin. Dat kan natuurlijk stapsgewijs en gespreid in de tijd.
  • De stad geeft nog een extra toelage van maximaal 50 euro wanneer je effectief aan de slag gaat met het advies en plantgoed aankoopt. Na bewijs van aankoop wordt het plantgoed in de vorm van geschenkbon Toerisme Beringen uitbetaald begrensd tot 50 euro
  • Het reglement kan je hieronder terugvinden. 

Twijfel je nog?

Lees hier de volledige getuigenis van Nancy Leten & Bart Van Mechelen, zij kregen een klilmaattuincoach op bezoek in 2022.

De klimaattuincoach is een samenwerking tussen stad Beringen, provincie Limburg en Centrum Duurzaam Groen en kadert binnen de Green Deal Natuurlijke Tuinen.