Kastanjeboom achter OC De Buiting

Achter het ontmoetingscentrum De Buiting in Paal pronkt de grootste boom die stad Beringen in eigen beheer heeft. Deze tamme kastanje heeft met een hoogte van 20 meter en een stamdiameter van 180 cm al zeker 100 jaar op de teller staan. Er zijn er maar weinig die een boom dat nadoen. En dat zet ons aan het denken. Want wat als… bomen konden praten?

Hoe gaat het momenteel met jou?
“Redelijk goed! Als oude boom kost het mij momenteel veel moeite om mijn kruin te behouden. Daarom ben ik bezig om de hoogste delen van mijn kruin af te stoten om wat lager een nieuwe te vormen. Dat is niet erg, het is gemakkelijker voor mij, zo moet ik niet meer zoveel moeite doen om voedingsstoffen naar de hoge takken te transporteren.”

Hoe beïnvloedt jouw nieuwe uiterlijk je rol in het ecosysteem?
“Ik heb nu meer dode takken en holtes waar spechten en andere vogels hun intrek nemen. Zelfs vleermuizen vinden bij mij een onderkomen!”

In de loop der jaren heb je veel zien veranderen. Wat was een bijzonder moment?

“Een van mijn vroegste herinneringen gaat over de braspartijen van Duitse officieren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Die logeerden in 1917 in het kasteeltje van oud-burgemeester De Quebedo, tegenwoordig een basisschool, en dronken er maar liefst 300 flessen uit de wijnkelder leeg!”

Op je plekje geniet je van zowel sport als cultuur. Hoe is dat ontstaan?

“In de jaren zeventig werd hier een tennisbaan aangelegd, maar ook de volleybalclub organiseerde hier activiteiten. Tussen 1976 en 1986 vonden hier verschillende dorpsfeesten plaats, die ’s avonds werden afgesloten met een prachtig bal. Ook de bouw van het ontmoetingscentrum werd in 1984 afgerond, na vele jaren vol tegenslagen.”

Op deze plek ben jij de oudste, hoe komt dat?

“Voor de aanleg van het openluchttheater en het speeltuintje moesten verschillende bomen wijken, maar gelukkig werd ik gespaard. Zo mocht ik getuige zijn van harmonieconcerten, ontmoetingen tussen dorpsjeugd en het ontstaan van prille liefdes. Ik hoop nog vele verhalen te mogen meemaken!”

Met dank aan Paalonline voor de informatie.