Kamerwonen in Beringen

Een woning heeft 3 basisfuncties: de keuken, het bad of de douche en een het toilet. Bij een kamer of een niet-zelfstandige woning is minstens één van de drie basisfuncties van een woning niet aanwezig in de woning maar wel in het gebouw voor gemeenschappelijk gebruik met andere bewoners.

Wie in een kamer woont, deelt dus een keuken, badkamer en/of toilet met andere kamerbewoners in het gebouw.

Een kamer is in principe bestemd voor 1 persoon. Indien de kamer groot genoeg is, mogen er twee personen verblijven op voorwaarde dat zij een duurzame band met elkaar hebben (bv. een koppel of een ouder en kind).

Een kamerwoning omvat alle kamers en de gemeenschappelijke ruimten van het gebouw.
 
Vlaanderen heeft duidelijke regels voor kamerwoningen. Sinds 25 april 2022 heeft stad Beringen ook een gemeentelijk politiereglement welke extra veiligheids- en kwaliteitseisen oplegt voor kamerwoningen. Het volledige reglement in terug te vinden hieronder in bijlage.

Als uitbater/eigenaar/verhuurder van een kamerwoning moet je voldoen aan deze minimale kwaliteitseisen en een uitbatingsvergunning aanvragen alvorens je één of meerdere kamers mag verhuren.

Het verhuren van kamerwoningen die niet aan bovenstaande voldoen, is strafbaar met een boete, een heffing en/of een gevangenisstraf.

Doe hier je aanvraag.