Inzamelactie menstruatieproducten groot succes door engagement van inwoners

Gepubliceerd opdonderdag 1 apr 2021 om 12:45

Beringenaren hebben zich de afgelopen maand geëngageerd om meisjes en vrouwen in armoede te steunen. De inzamelactie – die eindigde op 8 maart – toonde aan dat de nood naar deze producten hoog was. Burgemeester Thomas Vints – bevoegd voor armoede – licht het succes toe: “In totaal zijn er 300 pakjes maandverbanden en tampons ingezameld. Het succes van de inzamelactie toont aan dat velen de ernst van deze armoedeproblematiek erkennen en zich engageren om deze meisjes en vrouwen te helpen.”

De volgende stap is het verdelen van de menstruatieproducten. In samenwerking met Sint-Vincentius en RIMO vzw, zorgen we dat degenen die het nodig hebben, de producten ontvangen. Schepen Hilal Yalçin juicht deze samenwerking toe: “De buurtwerkers van RIMO vzw komen wekelijks in contact met kwetsbare gezinnen. Naargelang de situatie, zullen zij de verdeling monitoren. Sint-Vincentius verdeelt de nodige producten via de voedselpakketten. Deze maand ontvangen 150 meisjes en vrouwen een menstruatiepakketje.”

“Naast het inzamelen van de producten, willen we stapsgewijs het taboe rond menstruatie doorbreken. Een taboe eist namelijk haar tol op het mentaal en fysiek welzijn van meisjes en vrouwen. Als stad willen we blijven inzetten op acties die zorgen voor een open conversatie, zodat er geluisterd en gepraat kan worden met degenen die er nood aan hebben. Ik bedank dan ook graag elke Beringenaar die zijn/haar warm hart heeft getoond, alsook onze vrouwencontactgroep be-WOMEN voor het organiseren van deze actie”, aldus schepen Yalçin enthousiast. 

Dankzij de inzet van de lokale ondernemers, konden mensen producten doneren in een box of winkelkar. De Okay in Paal zorgde voor maar liefst twee vollen karren. Daarnaast mochten we ook rekenen op de hulp van de Colruyt in Beverlo, de Proxy Delhaize in Beringen, de AD Delhaize in Koersel, de Spar in Paal en de Spar in Koersel.