Infomarkt ‘Slim wonen, slim huren’ staat huurders met raad en daad bij

Gepubliceerd opdinsdag 14 nov 2023 om 11:14

Voor het tweede jaar op rij werkt stad Beringen samen met de gemeenten Ham, Tessenderlo en Leopoldsburg voor de organisatie van een woon-infomarkt. Dit jaar is het thema ‘Slim wonen, slim huren’ en ligt de focus op de huurder. Want als huurder ben je niet altijd zeker van je rechten en plichten en blijf je soms met vragen zitten. Op al deze vragen biedt de infomarkt antwoorden. Toegang is gratis! 

Op donderdag 23 november en donderdag 7 december organiseert IGSM Woonverhaal, de intergemeentelijke samenwerking rond lokaal woonbeleid in Beringen, Ham, Tessenderlo en Leopoldsburg de gratis infomarkt ‘Slim wonen, slim huren’ waar verschillende partners aanwezig zijn om (potentiële) huurders bij te staan met raad en daad. “Als huurder ben je niet altijd op de hoogte of zeker van je rechten en je plichten en blijf je vaak met vragen zitten” zegt Patrick Witters, schepen van Wonen Beringen. “Daarom geeft het huurderssyndicaat antwoord op deze vragen en staan ze je bij met juridisch advies.”  

“Op de infomarkt kunnen inwoners vrijblijvend en doorlopend terecht voor vragen die ze één op één aan experten kunnen stellen. Er zullen deskundigen aanwezig zijn van o.a. dienst Wonen, het OCMW, IGS Woonverhaal, Huurderssyndicaat en Energiehuis,” zegt Eric Coenen, schepen van Huisvesting Leopoldsburg. “Bovendien krijgt iedere bezoeker zolang de voorraad strekt een goodiebag bij aankomst.”  

 
“Een huurwoning moet ook kwaliteitsvol en ‘gezond’ zijn. Huurders weten vaak niet wat gedaan bij een ongezonde woning of een woning die niet in orde is. Deskundigen van de dienst wonen en IGS Woonverhaal informeren je over welke stappen je kan nemen in dergelijke situaties”, vertelt Robert Vandezande, schepen van Wonen Ham. Het OCMW is aanwezig op de infomarkt om vragen te beantwoorden over het sociaal tarief, de huurpremie en -subsidie. Ook wie met vragen zit rond energieverbruik wordt bijgestaan: “Samen met Energiehuis Limburg kan je bekijken hoe je kan besparen op energie- en waterverbruik en word je geholpen met het zoeken naar de juiste energieleverancier. Daarnaast kan je ter plaatse een energieleveranciersvergelijkingstest (V-test) laten uitvoeren aan de hand van het meest recente jaarlijkse verbruik (kWh), dit staat op je eindafrekening. Maar ook zonder deze eindafrekening kan een V-test uitgevoerd worden op basis van een inschatting van je verbruik.”, tipt Stefan Govaerts, schepen van Wonen Tessenderlo.  

Praktisch: 

 
1) Donderdag 23 november van 16.00u tot 19.00u. 
Locatie: Buurthuis De Kardijk, Burgemeester Heymansplein 14, 3581 Beringen.  
Korte toelichting van Energiehuis en Huurderssyndicaat om 16.30u en 18.00u. 
Toegang is gratis. 

2) Donderdag 7 december, van 16.00 tot 19.00 uur. 
Locatie: De Griffel, Hulsterweg 184, 3980 Tessenderlo. 
Korte toelichting van Energiehuis en Huurderssyndicaat om 16.30 en 18.00 uur. 
Toegang is gratis. 

Patrick Witters 
Schepen van Wonen Beringen 
 
Eric Coenen 
Schepen van Huisvesting Leopoldsburg 
 
Robert Vandezande 
Schepen van Wonen Ham 

Stefan Govaerts 
Schepen van Wonen Tessenderlo.