Het Urban Forest Masterplan

Klinkt indrukwekkend, maar wat is dat nu juist? Een Urban Forest Masterplan is een strategisch document dat een langetermijnvisie, doelstellingen en actieplannen vastlegt voor het beheer, de ontwikkeling en het behoud van groene ruimtes binnen stedelijke gebieden. Het richt zich specifiek op het plannen en bevorderen van bosrijke gebieden, parken, bomenrijen en andere groenvoorzieningen en dat zowel op privé als openbaar terrein. 

Waarom is zo’n masterplan nodig? 

Het masterplan streeft naar de verbetering van levenskwaliteit, bevordering van biodiversiteit, versterking van klimaatbestendigheid en het creëren van een gezond en veerkrachtig Beringen. Het plan heeft als doel om een duidelijke visie te ontwikkelen over hoe de stad haar bomenbestand zal beheren, uitbreiden en beschermen.

Focuspunten van het masterplan: 

  1. Ruimtelijke planning: identificatie van geschikte locaties voor nieuwe groenvoorzieningen en integratie van bestaande groene ruimtes in stedelijke ontwikkelingsplannen. Bomen zijn een belangrijk onderdeel van de ruimtelijke structuur. We willen bomen strategisch plaatsen, zodat ze bijdragen aan de ruimtelijke indeling en uitstraling van de stad.

  2. Biodiversiteit en ecologie: bevordering van biodiversiteit door het aanleggen van diverse habitats en het beschermen van inheemse planten- en diersoorten binnen stedelijke bossen en parken. De stad erkent het belang van verschillende plant- en diersoorten en zal hieraan werken door een grote variatie aan bomen te planten.

  3. Duurzaam beheer: Er worden duurzame methoden ontwikkeld om bomen gezond te houden en de bodem- en waterkwaliteit te verbeteren. Bij werkzaamheden wordt extra aandacht besteed aan het beschermen van bestaande bomen. 

  4. Recreatie en gemeenschapsvoorzieningen: ontwerp van groene ruimtes die geschikt zijn voor recreatieve activiteiten, zoals wandelen, fietsen, sporten, evenementen en educatieve programma's.

  5. Klimaatadaptatie en milieubescherming: integratie van maatregelen om Beringen aan te passen aan klimaatverandering, zoals het verminderen van hittestress, het absorberen van regenwater en het verminderen van luchtverontreiniging.

  6. Participatie: de stad betrekt haar inwoners bij het beheer en de ontwikkeling van groene ruimtes. Burgers worden geïnformeerd en kunnen meedenken via platforms zoals ‘Allemaal Beringen’.

Het plan bevat ook concrete actiepunten rond de uitbreiding van het bomenbestand. Het streven is om de zogenaamde "3-30-300-regel" te hanteren: iedereen moet vanuit huis minstens 3 volwassen bomen kunnen zien, de stad streeft naar 30% boomkroonbedekking, en de afstand tot een park mag niet meer dan 300 meter bedragen. Bovendien wil de stad samenwerken met burgers en organisaties om meer privébomen te behouden en aan te planten.

In het masterplan wordt daarnaast veel aandacht besteed aan veiligheidsmaatregelen, onderhoud en het gezond houden van het bomenbestand. Bijvoorbeeld door de boomveiligheid te controleren en ziekten en plagen tijdig aan te pakken. Ook worden er maatregelen genomen om bomen te beschermen tijdens bouwwerkzaamheden, zowel op openbaar als privaat terrein.

Kortom, de stad streeft naar een duurzaam bomenbestand dat optimaal bijdraagt aan het milieu, de biodiversiteit en de leefomgeving. Dit plan vormt de leidraad voor het behoud, de bescherming en de uitbreiding van bomen in Beringen.