Hatice Baloglu

Geëngageerde Beringenaar

Ik ben een alleenstaande moeder, wonende in Beringen samen met mijn prachtige zoon van 18 jaar. Ik werk als godsdienst leerkracht in twee basisscholen: de Horizon en Mozaïek in Beringen-Mijn.  Sinds een aantal jaren ben ik een bestuurslid binnen de Interculturele Raad en verricht ik heel wat vrijwilligerswerk voor stad Beringen. Ik engageer mij voor verschillende projecten. Zo ben ik momenteel een taalmaatje voor een aantal kinderen. Hiermee biedt ik taalondersteuning aan meertalige gezinnen. Samen met de kinderen worden er taalspelletjes gespeeld en boeken voorgelezen. Zo krijgen ze extra oefenkansen Nederlands.

Met de leden van de Interculturele Raad organiseren we jaarlijks een iftar en heel wat andere activiteiten. Door corona vond er dit jaar geen iftar plaats. In de plaats daarvan engageerde we ons voor inzamelen en bedelen van voedselpakketten voor mensen in armoede.

Naast de Interculturele Raad ben ik ook actief binnen de schoolraad van het Spectrumcollege. Ik hecht veel belang aan de toekomst van jongeren. Daarom had ik twee jaar geleden samen met Sema Yildiz en Yasemin Soysal het project uitgewerkt ‘Wij-Zij’. In samenwerking met het spectrumcollege hebben we verschillende sessies voor jongeren georganiseerd rond polarisering.

Iemand die glimlacht maakt mij gelukkig

Zoals je kan lezen, ben ik een bezige bij. De lockdown maakte dat ik meer thuis was. Ik wilde mensen helpen die het moeilijk hadden door corona en daarom schreef ik me in als vrijwilliger op het platform ‘Beringen Helpt’. Zo ontmoette ik Joris, een man van 33 jaar oud met een beperking. Hij had nood aan iemand die met hem ging wandelen. Tijdens onze eerste afspraak merkte ik meteen dat het klikte. Ik bezocht hem iedere week en samen gingen we koffie drinken of een wandeling maken. Ook na de lockdown ben ik hem blijven bezoeken tot op heden. Ik probeer zijn gezin en begeleiders te ondersteunen waar nodig. Ondertussen hebben we een heel sterke band opgebouwd en is er een mooie vriendschap ontstaan. Joris zien glimlachen geeft mij voldoening. Dan is mijn dag sowieso geslaagd!

Belang van een groot netwerk

Sinds een aantal jaren bezoek ik veel verenigingen zoals RIMO. Ik probeer zoveel mogelijk aanwezig te zijn op activiteiten die mij interesseren. Op deze manier ontmoet ik veel mensen. Mijn netwerk is de laatste jaren erg gegroeid, waardoor het bereik van mijn acties ook vergroot. Zo waren er onlangs een aantal woningbranden in Beringen-Mijn. Hierbij hadden een aantal gezinnen hun woning verloren. Dankzij mijn netwerk heb ik een huis kunnen vinden voor één van de gezinnen. Nu kunnen ze aan een rechtvaardige prijs een huis huren.

Ik blijf me inzetten voor een warme samenleving, waar iedereen mag zijn wie ze zijn. Ongeacht geloof, kleding, geaardheid. Niemand hoeft zichzelf weg te steken. Ik geloof in een samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt.