Getuigenis klimaattuincoach

Waarom deden jullie beroep op een klimaattuincoach?

Na de renovatie van onze woning willen we stilaan ook de tuin (zowel voor- als achtertuin) aanpakken. We hebben reeds (succesvol) insectenhotelletjes, nestkasten en vorig jaar voor het eerst een zwaluwnest. We waren al naar tuincentrum geweest om inspiratie op te doen, maar die gaan veelal nog uit van een klassieke aanplant die niet steeds voldoende oog heeft voor biodiversiteit. Opzoekwerk bracht meer vragen dan antwoorden, een mooie tuin waar het goed toeven is voor mens en dier lijkt makkelijker gezegd dan gedaan.

We lazen in B-magazine iets over een klimaattuin en de klimaattuincoaches. Na een bezoekje aan samentuin de Motten hebben we een aanvraag gedaan.

Hoe verliep het bezoek?

De klimaatcoach heeft echt zijn tijd genomen om naar onze wensen en ideeën te luisteren. We kregen goede uitleg over het waarom wel of niet van sommige van onze ideeën. Hij benadrukte ook dat we al goede stappen genomen hadden bij de renovatie, wat uiteraard ook fijn is om te horen. We wilden graag ook wat eetbare dingen in onze tuin, zijn voorstel om een snoephaag aan te leggen gaan we dus zeker meenemen. Van veel van deze eetbare planten hadden we nog nooit gehoord.

Hij had ook oog voor planten die reeds aanwezig waren en heeft die in het vlekkenplan geïntegreerd. Hij gaf ook nog wat praktische tips voor onze moestuin en het achterliggende weiland. We hadden niet verwacht dat het advies zo uitgebreid zou zijn.

Door omstandigheden zijn we met al die tips en adviezen helaas nog niet concreet aan de slag gegaan. We hebben nu een lijst gemaakt met de planten die we zeker willen integreren. We hebben beslist om toch een tuinaannemer/-architect in te schakelen die met verstand van zaken onze ideeën kan uitvoeren.

Besluit: we hebben hier echt veel aan gehad en heel veel van de suggesties gaan in de toekomst stap voor stap geïmplementeerd worden.