Stad Beringen heeft een groot netwerk van elf deelnemende scholen en twee wijken die zich inzetten voor huistaakbegeleiding. Met het aanbieden van huistaakbegeleiding wil de stad de focus leggen op vaardigheden ‘leren leren’ en een goede huiswerkattitude met resultaten op lange termijn. Afgelopen schooljaar kregen gemiddeld 220 leerlingen wekelijks huistaakbegeleiding.
“In Beringen vinden we het heel erg belangrijk dat jongeren de kans krijgen om hun talenten te ontplooien, soms heeft dit alleen een extra duwtje in de rug nodig! Het is positief om te zien dat de scholen met hun enthousiasme en motivatie gemiddeld 220 jongeren helpen in de huiswerkklassen, maar het werk stopt natuurlijk nooit,” aldus schepen van Welzijn Ann-Sofie Vanoverstijns. “Het blijft belangrijk om minstens even intensief en gemotiveerd te blijven inzetten op dit project. Want deze kinderen zijn onze toekomst.”
Scholen krijgen de vrijheid om zelf te beslissen welke leerlingen huistaakbegeleiding krijgen en bepalen op basis van de noden van deze kinderen hoe vaak deze georganiseerd wordt. Afgelopen schooljaar kregen 216 leerlingen huistaakbegeleiding op school, na de schooluren, van gemiddeld 25 leerkrachten. Opvallend is dat jongeren in huistaakbegeleiding op school vaak uit het 5e en 6e leerjaar komen, zo krijgen ze een extra duwtje in de rug in de doorstroming naar het secundair onderwijs.
Ook in twee wijken wordt, in samenwerking met SAAMO, huistaakbegeleiding aangeboden. Bij de organisatie van de huistaakbegeleiding wordt er, in tegenstelling tot op school, geen selectie gemaakt. In de wijken kunnen alle kinderen van het eerste tot en met het zesde leerjaar op eigen initiatief participeren. Door de begeleiding ook in de wijken aan te bieden beschikken de kinderen dicht bij huis over een veilige huiswerkomgeving. De focus van deze lessen ligt net zoals die in de scholen op het inzetten op vaardigheidstekorten en een goede huiswerkattitude.
Ann-Sofie Vanoverstijns
Schepen van Welzijn