Erfgoeddag 2023

EEN BEESTIG ERFGOEDWEEKEND

Naar aanleiding van Erfgoeddag werkte stad Beringen voor het weekend van 21 tot en met 23 april een beestig leuk programma uit op unieke erfgoedlocaties. Centraal staan onze mededieren en het orgel, als beest van een instrument. Voor dit Erfgoedweekend bundelen de stedelijke diensten Erfgoed, Cultuur en Evenementen de krachten met Academie Beringen, The Roxy Theatre en MOOOV. Het evenement Beringen Spring(t) geeft dit lenteweekend nog meer kleur, en trakteert het hele gezin op beestige animatie, muziek, gezellige terrasjes en shopplezier.

Met unieke orgelconcerten zetten we de beschermde orgels in de kerken van Beringen-Centrum, Koersel en Paal in de kijker. Deze orgels stammen uit de periode 1835 tot 1855. De muziek bereidt zich op dat moment voor op de romantiek, maar staat ook nog onder invloed van het classicisme en de hoog-barok. Het repertoire tijdens de concerten staat dan ook in het teken van de orgelmuziek uit die periode. Professionele muzikanten geven drie betalende orgelconcerten. Daarnaast brengen leerlingen, ensembles en alumni van Academie Beringen en leerlingen van bevriende academies drie gratis concerten.

Ook voor de jongsten is er een aanbod. Zo leren kinderen (6 tot 12 jaar) tijdens een workshop ‘Doe Orgel' zelf een orgel in elkaar te steken. Met de workshop ‘Karnaval van de Dieren’ kunnen kinderen dan weer zelf muzikaal aan de slag.

Filmliefhebbers vinden zeker hun gading. Aansluitend bij MOOOV Filmfestival kan je de docu ‘A Musical Journey’ bekijken, en met het ganse gezin genieten van de docu ‘M’n Beessie en ik’ en de animatiefilm ‘Knor’.
Als afsluiter van dit Beestig weekend dompelt de film ‘Gunda’ ons onder in het leven op een idyllische Noorse boerderij.

Reserveren is verplicht voor alle concerten en voor de workshops, en kan vanaf 15 maart via het secretariaat van Academie Beringen, secretariaat@academieberingen.be, T 011 42 42 77.
Reserveren voor de orgelconcerten kan via Erfgoedfestival | EventSquare.

Met dank aan ECRU, stad Beringen, Academie Beringen, The Roxy Theatre, MOOOV, de kerkbesturen van Beringen-centrum, Paal en Koersel, Brasserie Het Hert en Brasserie Thier.