Elektronische vreemdelingenkaart

Er bestaan negen verschillende modellen van vreemdelingenkaarten afhankelijk van het statuut van de vreemdeling. Elk ervan is gekenmerkt door een letter: A, B, C, D, E, E+, F, F+ en H. Alle elektronische vreemdelingenkaarten hebben in principe een geldigheidsduur van vijf jaar met uitzondering van de A-kaart die een beperkte duur heeft.

Voorwaarden

Voor de aanvraag moet de vreemdeling zich persoonlijk aanbieden omdat het basisdocument ondertekend moet worden. De uiteindelijke aflevering van de vreemdelingenkaart gebeurt twee à drie weken na de aanvraag.

Kosten

De elektronische vreemdelingenkaart kost 20 euro.

Er zijn ook spoedprocedures voorzien voor de aanvraag van een vreemdelingenkaart:

 • Dringende procedure: de kaart wordt samen metde codes voor 14u van de 1ste werkdag na de aanvraag geleverd wanneer deze aanvraag gebeurd is voor 15u. De prijs van een dringende aanvraag is 120 euro;
 • Spoedprocedure met gecentraliseerde levering: de kaart wordt samen met de codes in de voormiddag van de 1ste werkdag na de aanvraag geleverd in Brussel bij FOD Binnenlandse Zaken op voorwaarde dat de aanvraag voor 15u is gebeurd. De prijs van een gecentraliseerde levering is 150 euro.

Bijzonderheden

Voor de kaarten voor niet-EU'ers (A, B, C, D en H-kaart) worden biometrische gegevens verzameld bij de aanvraag: de vingerafdrukken, de digitale pasfoto en de digitale handtekening worden op een chip in de kaart opgeslagen. Bij het afhalen van de kaart worden opnieuw de vingerafdrukken gecontroleerd met die op de vreemdelingenkaart alvorens de kaart kan overhandigd worden.

De pasfoto moet voldoen aan volgende voorwaaren om toegelaten te worden:

 • een gelijkende pasfoto van maximaal 6 maanden oud met lichte en egale achtergrond
 • de afmetingen van de pasfoto moet 35 mm bij 45 mm zijn
 • hoofdhoogte moet tussen 31 mm en 36 mm zijn
 • er moet recht in de camera worden gekeken met een neutrale uitdrukking en gesloten mond (uitgezonderd kinderen jonger dan zes jaar)

Aanpak

Je moet je aanbieden aan het loket van dienst Burgerzaken, sectie niet-Belgen.

Ongeveer twee weken na de aanvraag zal je een briefomslag ontvangen met twee codes, de pin- en de pukcode. De ontvangst van deze codes is het signaal dat je elektronische vreemdelingenkaart klaar is om afgehaald te worden. Je gaat dan met de codes terug naar de dienst bevolking om je nieuwe kaart te activeren.

Meenemen

Bij de aanvraag moeten de volgende documenten worden voorgelegd
 • een bewijs van identiteit (nationaal identiteitsbewijs)
 • een recente pasfoto (zie bijzonderheden)

Bij het afhalen

 • je huidige vreemdelingenkaart
 • de omslag met de puk- en pincode
 • bewijs van identiteit

Maak een afspraak - aanvraag elektronische vreemdelingenkaart

Maak een afspraak - afhalen elektronische vreemdelingenkaart