Elektrificatie aan spoorlijn Hasselt-Mol en vernieuwing van spoorbruggen en overwegen in Beringen

Gepubliceerd opwoensdag 15 mrt 2023 om 10:46

Infrabel, de Belgische spoorinfrastructuurbeheerder, is momenteel bezig met de resterende elektrificatiewerken voor de spoorlijn tussen Hasselt en Mol. De elektrificatie van het spoor tussen Hasselt en Mol zal de capaciteit en het comfort voor reizigers vergroten, de stiptheid verbeteren en bijdragen aan een milieuvriendelijker transport. Om de elektrificatie te kunnen voltooien, werkt Infrabel ook aan de verhoging van meerdere bruggen en voert daarnaast vernieuwingswerken uit aan twee spooroverwegen

Brug in de Stationsstraat 

Hoewel de werken aan de brug in de Stationsstraat enkele maanden vertraging hebben opgelopen als gevolg van onderschattingen en omstandigheden tijdens de uitvoering, zullen de wegwerkzaamheden binnenkort worden afgerond en zal de brug op 24 maart worden opengesteld. Infrabel verontschuldigt zich voor deze vertraging.  

Fietsbrug in de Zandstraat 

Recent zijn de voorbereidende wegwerkzaamheden gestart om de nieuwe brug in de Zandstraat te verbinden met de aangrenzende wegenis. Tijdens het weekend van 1-2 april gebeurt de afbraak van de oude fietsbrug. Op 11 april zullen de wegwerkzaamheden afgerond zijn. Tussen 31 maart 6.00 uur en 11 april 18.00 uur is er geen doorgang mogelijk via de fietsbrug, maar fietsers en voetgangers worden wel omgeleid via de Koerselsesteenweg. 

Overwegen 

Naast de verhoging van de bruggen in het kader van de elektrificatie van de spoorlijn Hasselt-Mol voert Infrabel ook vernieuwingswerken uit aan twee spooroverwegen. De twee overwegen die worden vernieuwd bevinden zich aan de Heerbaan/Posthoornstraat en aan de Korspelsesteenweg.  

Overweg Heerbaan/Posthoornstraat 

De overweg aan de Heerbaan verkeert momenteel in minder goede staat en zal worden vernieuwd onmiddellijk nadat de brug in de Stationsstraat opengesteld wordt. De overweg zal worden afgesloten voor al het verkeer tussen vrijdag 24 maart om 16.00 uur en maandag 3 april om 6.00 uur. Stad Beringen combineert tijdens deze afsluiting van de Heerbaan asfalteringswerkzaamheden tussen het kruispunt van de Orgelwinningstraat tot aan de Molendijk. 

Overweg Korspelsesteenweg 

De overweg op de Korspelsesteenweg wordt ook vernieuwd en om de overlast voor schoolgaande kinderen te verminderen, is besloten om deze werkzaamheden te plannen tijdens de paasvakantie. Vanaf maandagavond 3 april om 22.00 uur tot en met zaterdagavond 8 april om 22.00 uur zal de overweg afgesloten worden voor al het verkeer. 

“Om de overlast voor inwoners tijdens deze werken zoveel mogelijk te beperken, hebben we in samenspraak met Infrabel, een strak schema opgesteld om te vermijden dat er op meerdere plaatsen tegelijk onderbrekingen van wegen zouden zijn,” zegt schepen van Openbare Werken Jean Vanhees. “Hierdoor zal slechts één spoorwegovergang tegelijkertijd worden afgesloten. De werken aan de Heerbaan starten pas na het vrijgeven van de brug in de Stationsstraat. De overweg in de Korspelsesteenweg gaat pas dicht nadat de vernieuwing van de overweg van de Heerbaan/Posthoornstraat is afgerond.”  Vanaf 20 april beginnen de werkzaamheden aan de spoorbrug op de Koerselsesteenweg. Meer informatie daarover is begin april te vinden in ons b-magazine en hierover volgt later nog een perscommunicatie. Wegenwerken zijn steeds afhankelijk van werf- en weersomstandigheden. Bij regenweer of extreme temperaturen kan de huidige planning nog wijzigen.   Bedankt voor uw begrip en geduld. De aannemers stellen alles in het werk om de hinder tot een minimum te beperken.