Digitale sleutel - LRA

LRA (Local Registration Application) maakt het mogelijk om op eenvoudige wijze digitale sleutels te verkrijgen als je geen eID of kaartlezer hebt, problemen ondervindt met de software, de PIN- en PUK-code van je eID vergeten bent, of hoofdzakelijk op tablet of smartphone werkt. Dankzij deze toepassing kan je kiezen hoe je je aanmeldt op de internetdiensten van de overheid. Je hebt de keuze tussen een digitale sleutel in de vorm van een beveiligingscode via e-mail, mobiele app of SMS. Voor de LRA-activatie moet je maar één keer een afspraak maken op het Stadhuis.

Maak een afspraak - aanvraag LRA

Naast de eID en de digitale sleutel behoort ook de app itsme tot de mogelijkheden. Hiervoor moet je zelfs niet naar het Stadhuis komen. De installatie kan je volledig van thuis uit doen.

Vanaf 31 januari 2024 zal de digitale sleutel 'Token' (beveiligingscode via token) niet meer beschikbaar zijn voor het inloggen op de online diensten van de overheid. Hier lees je hoe je een nieuwe digitale sleutel activeert, zodat je met die digitale sleutel kunt blijven inloggen.

Procedure

Om een digitale sleutel aan te vragen maak je een afspraak

  • online
  • via het algemeen nummer van het Stadhuis
  • aan het onthaal van het Stadhuis

De aanvraag van een digitale sleutel moet persoonlijk gebeuren en kan niet via een volmacht. De aanvraag verloopt in vier stappen:

  1. de loketbediende zoekt je via de LRA-toepassing op in het Rijks- of BIS-register na voorlegging van je identiteitsbewijs (eID, paspoort,..) 
  2. daarna maakt de LRA-toepassing een activatiecode aan voor de digitale sleutels. Je krijgt deze code mee.
  3. je klikt op de link die je via e-mail ontvangen hebt en vult de activatiecode in
  4. nu kan je zelf een digitale sleutel aanmaken of de loketbediende helpt jou om er één aan te maken (vb. een token als pdf opslaan of afdrukken)

Wat meebrengen

Een bewijs van je identiteit (eID, paspoort,..), je e-mailadres en GSM-nummer.

Kostprijs

De LRA-aanvraag is gratis.

Meer info

Meer weten over de itsme-app? Surf naar itsme®-app | Ontdek itsme®