De Posthoorn

De Posthoorn is een sociaal economie bedrijf dat zorgt voor duurzame tewerkstelling van mensen die om verschillende redenen moeilijk aansluiting vinden op de arbeidsmarkt. Wij bieden hen werkervaring, opleiding en begeleiding aan met het oog op een duurzame integratie op de arbeidsmarkt.

Hiervoor beschikken wij over een aantal eigen werkvloeren. In ons naaiatelier kunnen klanten terecht voor retouches of strijkwerk. In onze taverne en hoevewinkel bieden wij ambachtelijke huisbereide producten uit onze eigen keuken en bakkerij aan. Onze groendienst staat in voor het onderhoud van tuinen in Beringen en omstreken. Via deze activiteiten kunnen wij tewerkstellingskansen bieden aan ongeveer 85 personen die momenteel elders moeilijk werk vinden.

 

Wij streven naar een arbeidsmarkt waar plaats is voor iedereen en waar wij een verschil kunnen maken voor de medemens. Wij willen graag het voorbeeld geven aan andere ondernemers dat de tewerkstelling van personen met een arbeidsbeperking mogelijk is binnen een succesvolle onderneming. Om dit te realiseren investeren wij elke dag opnieuw in de begeleiding en opleiding van onze werknemers. Op deze manier proberen wij een verschil te maken in het leven van personen die het soms wat moeilijker hebben.

 

Een duurzame held van de Posthoorn aan het woord.

Eigenlijk zijn al onze medewerkers helden. Ze zetten zich dagelijks in om hun werk zo goed mogelijk te doen en de klanten een kwalitatief product af te leveren.
Een mooi voorbeeld van duurzame tewerkstelling is Niels. We laten hem zichzelf even voorstellen.

 

Ik ben 27 jaar en volgde de richting metaalbewerking/lasser aan Sint-Ferdinand in Lummen. Ik heb op veel plaatsen gesolliciteerd, maar het was niet gemakkelijk om iets te vinden.
Een paar keer lukte het om interimwerk te doen in de metaalsector. Maar elke keer kreeg ik te horen dat ik toch niet kon blijven; of ik werkte te traag of er scheelde iets aan hoe ik het lassen aanpakte.
Voor mij is het moeilijk om technische tekeningen te lezen. Dan slaat mijn hoofd precies op tilt.

 

Hoe verliep deze tewerkstelling?

Het is een erg moeilijke periode geweest. Ik deed dat werk graag en ik wilde gewoon werken, maar het lukte gewoon niet. Steeds weer afgewezen worden vond ik verschrikkelijk.

 

Hoe ben je dan op de Posthoorn terecht gekomen?

Uiteindelijk kon ik via GTB stage lopen in een Maatwerkbedrijf. Eerst enkele weken in de keuken van de Winning en daarna twee weken in de taverne van de Posthoorn. Ik had totaal geen ervaring, maar dat werk ging me toch goed af. Ik werd niet onder druk gezet en kreeg duidelijke uitleg over wat ik moest doen.

Toen ze op de Posthoorn een tijdje later iemand zochten voor in de bakkerij heb ik mijn kans gewaagd. Ik wist echt niet waar ik aan begon. Het was één grote onbekende. Op de eerste dag moest ik deeg snijden. Mijn eerste probeersels waren behoorlijk scheef gesneden, maar de begeleider vond dat niet erg en deed geduldig voor waar ik op moest letten.

 

Jij werkt ondertussen drie jaar in de bakkerij. Vertel eens, wat zijn je taken zoal?

Oh ik maak van alles, taarten, koffiekoeken, pateekes. Sinds kort heeft de bakker mij ook geleerd hoe ik pistolets moet maken. En die vallen nogal in de smaak bij de klanten schijnt het.

Dit werk doe ik echt heel graag. En ik zou met niets anders meer willen ruilen. We beginnen in de bakkerij ’s morgens om 5 uur en hebben om één uur gedaan. Dan heb ik nog iets van mijn dag.  Ik ben zelf verschoten van hoe het gaat. Hier ben ik op mijn plaats. En dat deeg snijden, dat gaat ondertussen echt heel vlot .

 

Posthoorn draagt bij aan een duurzame samenleving

De Posthoorn zet zich in voor SDG 8 “eerlijk werk en economische groei” en SDG 10 “ongelijkheid verminderen”. Wij zijn ervan overtuigd dat werk een springplank kan zijn om uit de armoede te geraken. Iedere nieuwe werknemer ervaart op zijn eigen manier moeilijkheden in het leven. Wij proberen hen terug stabiliteit te geven en via de gepaste begeleiding en opleiding te laten groeien als persoon en werknemer. Wij willen met deze actie graag onze werknemers in de bloemetjes zetten.

 

Tijdens corona hebben onze werknemers uit het naaiatelier zich dagelijks ingezet voor de productie van herbruikbare mondmaskers voor onder andere zorgverleners uit de regio. Op deze manier trachten wij ook een steentje bij te dragen tot een goede gezondheid van Beringenaren (SDG 3).

 

Op SDG 12 'duurzame consumptie en productie' zetten we momenteel nog maar beperkt op in maar dit willen we in de toekomst zeker integreren.  De maatschappij wordt momenteel geconfronteerd met zeer grote afvalstromen. Wij dragen zelf ook bij tot deze afvalberg via onze economische activiteiten. Wij denken na hoe we in de toekomst onze grondstoffen efficiënter kunnen inzetten om zo verspilling tegen te gaan en kijken hoe wij eventueel via het hergebruik van materialen bijkomende tewerkstelling kunnen creëren.