Dalende bezoekerscijfers voor Toerisme Beringen door corona

Gepubliceerd opdonderdag 7 jan 2021 om 13:13

Beringen ontving afgelopen jaar beduidend minder bezoekers en dagjestoeristen, zo blijkt uit de cijfers van Toerisme Beringen. En daar zit de coronapandemie uiteraard voor iets tussen. “Op de overkoepelende logiescijfers vanuit Toerisme Limburg is het nog even wachten. Wat we nu al weten is dat het jaar veelbelovend begon, maar door corona een serieuze knik kende. Vooral de tweede lockdown zorgde voor een massale golf van annuleringen,” laat schepen van toerisme Werner Janssen weten.

De algemene ‘passage’ in het toeristisch onthaal - waargenomen door de bewegingssensoren – kende in 2020 een daling van maar liefst 52 % t.o.v. het jaar voordien. “Uiteraard moeten we hier nuanceren en rekening houden met de trend van de laatste jaren, waarbij veel mensen hun documentatie ofwel digitaal ofwel via hun logies bekomen. Maar corona is en blijft de hoofdoorzaak van de daling,” verduidelijkt schepen Janssen.

Het Mijnmuseum ontving 11.766 bezoekers in 2020, daar waar het in 2019 nog 35.320 waren. Wat neerkomt op een vermindering van om en bij de 66%.

Met betrekking tot het groepsaanbod en gidsbeurten valt er ook weinig positief nieuws te melden. Het aantal wandelingen met gids in de cité en de terrils daalde spectaculair: “Er zijn het hele jaar slechts 47 rondleidingen met stadsgidsen geboekt, het jaar voordien waren dat nog 2826. In totaal een spreken we over een 1400-tal deelnemers tegenover 8370 in 2019,” verduidelijkt de schepen.

En toch waren er ook enkele lichtpuntjes. “Zo viel onze Pierewiet wandeltocht voor kinderen en gezinnen enorm in de smaak alsook onze lichtwandeling. De karremaaltijden bij Blueberry Fields kenden ook een groot succes. En de creatieve coronaveilige initiatieven zoals het fietsen door de maïs bij de Merelhoeve kon ook heel wat volk bekoren!” besluit schepen Janssen.

Laten we hopen dat 2020 een eenmalig rampjaar was, dat achter ons ligt. We duimen voor een veiliger en positiever 2021.