Cohousing TRiS

Wonen is al van kinds af aan mijn passie. Dit evolueerde naar een cohousing-droom en die wordt binnenkort werkelijkheid.

Door te reizen kwam ik in contact met de manier waarop mensen in andere landen leven. Hoe wonen en leven een andere invulling krijgt in bepaalde landen en culturen. Ik stelde de klassieke ‘Vlaamse’ manier van wonen in vraag: ieder voor zich, met veel te veel spullen, een mooi aangelegde omheinende tuin zonder connectie met de buurt. Deze visie op wonen sloot niet meer aan bij mijn noden. Vervolgens moet je opzoek gaan naar wat je wel wilt in je leven. Zo kwam ik bij cohousing terecht en startten ik samen met 3 andere het project zo’n 5 jaar geleden. We hebben reeds een hele weg afgelegd, met tegenslagen en moeilijkheden maar zeker ook met heel mooie momenten. Onze groep is sterk gegroeid. Het is een proces van open communicatie, leren verbinding maken, oplossingsgericht denken en nog vele andere vaardigheden die we gaandeweg blijven ontwikkelen. Natuurlijk gaan we het als groep niet altijd met elkaar eens zijn, dat is niet realistisch maar daar leer je ook veel uit.

 

CO-watte?

Cohousing is relatief ‘nieuw’ voor Vlaanderen maar bestaat al jaren in landen zoals Denemarken en Duistland. Het is een woonconcept waarbij een groep mensen kiezen om samen een aantal private wooneenheden te bouwen of te renoveren. Elk gezin heeft een privéwoning dat ingericht wordt naar de persoonlijke noden en wensen. Daarnaast zijn er ook gemeenschappelijke faciliteiten aanwezig. Dit kan een gemeenschappelijk paviljoen zijn, wat in cohousing termen een commonhouse wordt genoemd. Het doel hiervan is een ontmoetingsplek te creëren via bijvoorbeeld een keuken, wasruimte, werkhok, opbergruimte, fietsenstalling, recyclagezone, parking, speelruimte,... mogelijkheden zijn eindeloos en uiteindelijk zijn het de bewoners die de bestemming kiezen.  Geen enkel cohousing project is dan ook hetzelfde, iedereen geeft samen vorm aan zijn eigen ideeën.

Als cohouser draag je ook jouw steentje bij aan het milieu. Dit door zoveel mogelijk samen gebruik te maken van milieuvriendelijke materialen en technieken in een groene omgeving.

 

Duurzaam bouwen – ecologisch leven

Wij vinden het belangrijk dat we onze ecologische voetafdruk en landgebruik zoveel mogelijk beperken. Dit door zoveel mogelijk samen gebruik te maken van milieuvriendelijke materialen en technieken in een groene omgeving. Zo worden de woningen verwarmt met een lokaal warmtenet gevoed door ondiepe geothermische warmtepompen en plaatsten we zonnepanelen. De huizen zijn passief dus de energievraag is zeer beperkt. Er wordt zoveel mogelijk ingezet op gebruik van regenwater en waterbesparende maatregelen. Daarnaast zetten we in op deeleconomie door spullen te delen zoals wasmachines, gereedschap, fietsen,… De tuin wordt ingericht met de focus op biodiversiteit en inheemse soorten. We dromen van een grote moestuin om zo te kunnen genieten van groenten en fruit uit onze eigen ‘hof’! Zo zetten we in op heel wat SDG’s waaronder SDG 11 duurzame steden en gemeenschappen, SDG 13 klimaatactie en SDG 15 Leven op het land.

 

Droom?

We dromen van een sociaal en duurzaam cohousingproject. We willen dit niet enkel binnen de groep houden maar dromen ook van partnerschappen om samen in te zetten op een duurzame samenleving en zo ‘SDG 11 – duurzame steden en gemeenschappen’ te verwezenlijken. We hopen meer mensen te inspireren in duurzaam wonen en samen-leven. Ten slotte willen we meer sociale connectie creëren in de buurt, het deeleconomie concept verder uitwerken maar ook via activiteiten, workshops, …