CM Urban Walk duikt op 2 juni in ons mijnverleden

Gepubliceerd opdonderdag 28 mrt 2024 om 11:31

Op zondag 2 juni is de oude Mijncité van Beringen het decor van de volgende CM Urban Walk. Voor het eerst staat een thema centraal bij de CM Urban Walks. Tijdens deze wandeling langs en dwars door bijzondere gebouwen en locaties worden de deelnemers helemaal ondergedompeld in het mijnverleden van Beringen en het verhaal van de mijnwerkers. Inschrijven kan vanaf nu.

De CM Urban Walk in de Mijncité van Beringen vertelt van A tot Z het mijnverhaal, dat begin 20ste eeuw startte met de ontginning van de eerste steenkool en in 1989 eindigde met de sluiting van de mijn. Maar eigenlijk is het mijnverhaal nooit gestopt. Ook vandaag is de mijn nog erg aanwezig in Beringen: je kan niet naast de terrils kijken, je kan nog altijd de sfeer van de oude cité opsnuiven en dankzij be-MINE is het rijke industriële erfgoed bewaard gebleven en is een toeristische hotspot ontstaan met plaats voor shopping, duiken, zwemmen, klimmen, mountainbiken, ...
 
En natuurlijk ook plaats en ruimte om te wandelen. Tijdens de CM Urban Walk Beringen wandel je langs en dwars door verrassende en unieke locaties van de multiculturele mijnstad Beringen. Het belooft op 2 juni een unieke belevingswandeling te worden waarbij je het mijnverleden kan beleven, zien en proeven. Ook letterlijk proeven, want net als bij alle andere CM Urban Walks zullen de deelnemers ook in Beringen kunnen genieten van enkele verrassende proevertjes.
 
Voor het eerst snijden de CM Urban Walks een thema aan. Greg Broekmans van organisator Golazo: “Het klopt dat alle voorgaande edities plaatsvonden in onze centrumsteden. We gingen er op zoek naar gekende en minder gekende locaties. Dit keer willen we het over een andere boeg gooien. De Mijncité van Beringen is helemaal bewaard gebleven. Er zijn prachtige gebouwen die ons doen herinneren aan de glorietijd van de steenkoolmijnen. We gaan er op zoek naar het leven van toen én nu.” 
 
"Ik ben heel blij dat de CM Urban Walk voor de eerste keer neerstrijkt in Beringen!”, zegt burgemeester Thomas Vints. "Het is een unieke manier om tegelijk het rijke mijnverleden en de diversiteit van Beringen te ontdekken of op een andere manier te beleven. Ik ben er zeker van dat de wandelaars gaan genieten van de eerste stap tot de laatste."
"be-MINE is geregeld het decor voor tal van evenementen.  De CM Urban Walk onderscheidt zich in de evenementenkalender door haar uniek concept waardoor dit event een meerwaarde is voor be-MINE én zeker ook voor de deelnemers die op een bijzondere manier kennis maken met de mijngebouwen", aldus schepen voor toerisme Werner Janssen.
Ook schepen van sport, Tijs Lemmens, is enthousiast over het nieuwe wandelevent in Beringen: "Wandelen wordt de laatste jaren steeds populairder. Dit nu kunnen doen in zo een unieke omgeving zal dit in onze regio alleen maar versterken omdat naast het sportieve het ook interessant is voor zij die zich willen laten begeesteren door het erfgoed dat onze mijnsite rijk is."

De CM Urban Walk in de Mijncité is de derde manche van de CM Urban Walk Series 2024. De opener vond op 17 maart plaats in Mechelen, op 28 april is Oostende de place to be. In het najaar volgen er nog CM Urban Walks op zondag 15 september en zondag 1 december. De namen van de gaststeden worden binnenkort bekendgemaakt. Er zijn 3500 plaatsen beschikbaar voor de editie in Beringen. De eerste walk in Mechelen was volzet en ook voor Oostende zijn er nog maar een beperkt aantal tickets beschikbaar.
 
Programma zondag 2 juni 2024:

  • Vanaf 08.00 uur: afhalen deelnamepakket
  • 08.30 – 11.30 uur : start in waves
  • 17.00 uur: finish laatste deelnemer

 
Start en finish:
be-MINE, Beringen