CC Beringen zoekt kunstenaar voor residentie (st)ART De Buiting

Gepubliceerd opwoensdag 27 jul 2022 om 11:09

Vanaf september lanceert CC Beringen het residentieprogramma (st)ART De Buiting. Het CC nodigt kunstenaars uit om in OC De Buiting tijdelijk een woon- en werkplek te betrekken en een artistiek project in of rond het ontmoetingscentrum te realiseren. 

Schepen van Cultuur An Moons: “Met (st)ART De Buiting willen we artistiek talent stimuleren en letterlijk en figuurlijk de ruimte geven om te experimenteren, te creëren en in dialoog te treden met het publiek. OC De Buiting maakt deel uit van de culturele infrastructuur van stad Beringen. Het gebouw herbergt onder andere een podiumzaal, polyvalente ruimtes en meerdere vergader- en hobbylokalen. Daarnaast is er ook een cafetaria en conciërgewoning die we ter beschikking stellen aan de Artiest-in-OC als tijdelijke werk- en woonplek.” 

“OC De Buiting is voor kunstenaars een inspirerende werkplek aangezien het als cultureel ontmoetingscentrum fungeert en in een mooie groene parkomgeving ligt. De kunstenaar kan er in alle rust aan een creatie of productie werken, maar bevindt zich tegelijkertijd ook in een infrastructuur die zich leent voor ontmoetingen en sociale activiteiten. In de buurt liggen ook verschillende voorzieningen waaronder sport- en jeugdinfrastructuur en een school, en ook het dorpscentrum is vlakbij”, vult schepen van Patrimoniumbeheer Patrick Witters verder aan.   

De stad voorziet met (st)ART De Buiting een tijdelijke creatieve oplossing voor de concessie waarvoor na 2 oproepen geen kandidaat uit de bus kwam. Schepen An Moons: “In 2023 volgt een nieuwe oproep. Deze tijdelijke kunstenaarsresidentie geeft een nieuwe artistieke dynamiek aan OC De Buiting en zet deze Paalse cultuursite op een unieke manier in de kijker. We willen het residentieprogramma graag opstarten aan het begin van het nieuwe culturele seizoen in september en 2 à 4 maanden laten lopen.” 

Kunstenaars kunnen zich kandidaat stellen voor (st)ART De Buiting uiterlijk op 15 augustus via cultuur@beringen.be

De oproep vind je op ccberingen.be