Beringse vluchtelingen en hun buddy's ontwerpen unieke vlaggen voor Wereldvluchtelingendag.

Gepubliceerd opvrijdag 18 jun 2021 om 11:41

Ter ere van Wereldvluchtelingendag op 20 juni kregen 5 gezinnen - met een achtergrond als vluchteling - en hun buddy’s (vrijwilligers van het OCMW) de kans om deel te nemen aan de workshop  ‘I wish I was my own country so I could be home anywhere’
(project van het S.M.A.K). 

Deze zondag zetten wereldwijd mensen de situatie van vluchtelingen in de kijker. Schepen van Samenleven Hilal Yalçin moedigt deze actie aan: “Mensen met een vluchtverhaal hebben dromen en ambities. Helaas, maakt de uitdagende context van een nieuw thuisland met een nieuwe taal en cultuur, het hen moeilijk. De vluchtelingencrisis is immers één van de grootste en schrijnendste uitdagingen in de wereld, waarmee we ook in onze stad geconfronteerd worden. Dankzij onze vrijwilligers van het OCMW, buddy’s, krijgen mensen op de vlucht extra hulp en steun bij hun integratieproces. Buddy’s zijn voor hen een vertrouwenspersoon.”  

Dankzij het S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent) en dienst Samenleven van stad Beringen creëerden Beringse vluchtelingen hun eigen vlaggen via een online tool. 
“Ieder gezin maakte een persoonlijke vlag aan de hand van drie kernwaarden die voor hen belangrijk waren, gekoppeld aan een kleur, vorm en compositie die hen aansprak. Hun creaties kan je bezichtigen op de Lutgartsite in Beringen-centrum. Symbolisch geven deze vlaggen de rijke diversiteit van Beringen weer. Ik wil dan ook nogmaals benadrukken dat iedere inwoner welkom is in onze stad, ongeacht hun achtergrond. De vlaggen worden na afloop geveild en de opbrengst gaat naar Artsen Zonder Grenzen.”, aldus schepen Hilal Yalçin.  

“Onze bibliotheek ontwikkelde een themastand over Wereldvluchtelingendag. Hier ontdek je aangrijpende boeken en films over het thema. Daarnaast kan je zelf een vlag maken en printen. Je bent welkom van 18 juni tot en met 30 juni, de openingsuren vind je terug op de website. Ga zeker eens langs, want aan de bib kan je ook een unieke vlag terugvinden.”, aldus schepen van de Bib Jessie De Weyer.  

Deze activiteit werd voorzien als randactiviteit bij de tentoonstelling ‘Colours in the sky’. Gedurende de hele zomervakantie kan je deze vlaggen bezichtigen.  

Wil je thuis graag een vlag maken? 
Surf dan naar: Vlaggen door Vluchtelingen | I wish I was my own country so I could be home anywhere | S.M.A.K. (smak.be)