Beringse stadsdiensten slaan handen in elkaar tijdens de Week van de Bij 2022

Gepubliceerd opdonderdag 19 mei 2022 om 13:38

De negende editie van de Week van de Bij loopt van zondag 29 mei tot en met zondag 5 juni. “Dit jaar staat de Week van de Bij in het teken van ontharding met de slogan ‘Minder beton, meer bijen’,” vertelt schepen van Milieu en stadsimker Tijs Lemmens. Met deze campagne wil het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid gemeentebesturen, bedrijven en burgers aanmoedigen om zich in te zetten voor een betere leefomgeving voor zowel honingbijen als wilde bijen. Peter en meter van de campagne zijn Dominique Persoone en Britt van Marsenille. 

Stad Beringen zet zich al enkele jaren in als bijvriendelijke gemeente en organiseert dit jaar in totaal maar liefst 13 activiteiten. “Zo zal meter Britt van Marsenille, die zelf imker is, vertellen over het belang van bijen tijdens een lezing in de bib,” weet schepen van Bibliotheek Jessie De Weyer. Daarnaast zet de bibliotheek boeken en films over bijen in de kijker en kan je er terecht voor de bijenexpo met kleurwedstrijd. Tijdens een workshop bouwen kinderen hun eigen insectenhotel en vertelt de stadsimker op kindermaat over bijen. 

“We beginnen op 23 mei al met onze expo over de bij. Je kan nog tot 30 juni terecht in onze bib om bij te leren over onze geel-zwart gestreepte natuurvriendjes. Wil je zelf de handen uit de mouwen steken en een insectenhotel bouwen? Dan moet je 1 juni alvast in je agenda noteren,” vult schepen De Weyer aan. Ook geven de stadsimkers enkele quick wins mee hoe je bijen in je eigen tuin een handje kan helpen. De praktische info over de activiteiten in de bib vind je op beringen.bibliotheek.be

Ook The Roxy Theatre doet mee met Week van de Bij en vertoont op pinkstermaandag 6 juni in de namiddag Bee Movie en ’s avonds de documentaire More than Honey. Wie graag buiten vertoeft, kan vanaf zondag 29 mei de avontuurlijke bijenwandeling van 4,5 km volgen of de 33 km lange route fietsen die je langs bijenprojecten van de stad brengen. Beide routes starten aan be-MINE. Verder kan je op zaterdag 4 juni om 14.00 uur aan de parking van de terril in de Orgelwinningstraat aansluiten bij de begeleide wandeling op zoek naar diverse bijensoorten. Schrijf je alvast in via milieu@beringen.be. “Tenslotte organiseert Velt op pinksterzondag 5 juni tussen 10.00 en 17.00 uur de Ecotuindag aan samentuin De Motten. Daar geeft een collega-stadsimker aan het bijenhotel meer uitleg over wilde bijen en over honingbijen aan de bijenkast,” besluit schepen Lemmens.