Beringse bib opent Taalpunt

Gepubliceerd opmaandag 13 mrt 2023 om 11:21

Op vrijdag 24 maart om 19u opent het Taalpunt van de Beringse bibliotheek officieel met een lezing van Walda Verbaenen over Phonotype. Schepen van Bibliotheek Jessie De Weyer vertelt: “Afgelopen maanden kreeg het Taalpunt in alle luwte vorm. Nu is het tijd voor een feestelijke opening!” 

Het Taalpunt is er speciaal voor iedereen die Nederlands leert. Ook Nederlandstaligen die beter willen leren lezen en schrijven kunnen er terecht. In het Taalpunt vind je beeldwoordenboeken, leesboeken, taalcursussen en nog veel meer. Ook voor leerkrachten NT2 en iedereen die anderstaligen ondersteunt, zijn er materialen te vinden. Wie wil oefenen, kan dit doen op de computer in het Taalpunt. Er zijn oefeningen op elk niveau. 

“Naast het Taalpunt, dat zich voornamelijk op volwassenen richt, lanceren we ook het Taalpunt Jeugd,” weet de schepen, die ook bevoegd is voor Jeugd. Je vindt er meertalige (voor)leesboekjes in een heleboel talen. “Tijdens de receptie kan je het Taalpunt ontdekken en al je vragen stellen.” 

Om van het Taalpunt een mooie plek waar iedereen zich thuis voelt te maken, werkte de bibliotheek samen met illustrator Nele Theunissen. Zij schilderde de muur vol met een extra boekenkast die versierd is met knipogen naar culturen uit alle hoeken van de wereld. 

De openingsavond is ineens ook het startschot voor de expo Phonotype, ontwikkeld door Walda Verbaenen. Phonotype is een nieuw lettertype dat de uitspraak van taal in de vorm van de letters zelf legt. “Zo kan Nederlands leren makkelijker worden en kan het communicatie en integratie helpen bevorderen. In de expo wandel je langs dit nieuwe alfabet en via QR-codes kan je horen hoe je bepaalde klanken moet uitspreken,” legt de schepen uit. Walda Verbaenen komt zelf toelichten waarom ze Phonotype ontwikkelde en maakt tijd om in gesprek te gaan. “Een uitgelezen kans om onze bib, het Taalpunt, de expo en alle in april geplande activiteiten rond meertaligheid te ontdekken!” besluit schepen De Weyer enthousiast. 

Jessie De Weyer 

Schepen van Bibliotheek