Beringen zet troostbeleving centraal rond Allerheiligen

Gepubliceerd opmaandag 10 okt 2022 om 14:04

Met het project Troostbeleving wil stad Beringen mensen verbinden rond het thema rouw en troost. “Via onder meer workshops, poëzievoorstellingen en troostconcerten willen we rond Allerheiligen samen met onze inwoners stilstaan bij het verlies van een dierbare”, zegt schepen van Cultuur en Erfgoed An Moons. Voor dit project Troostbeleving bundelen heel wat stedelijke diensten de krachten en werken ze samen met lokale verenigingen, scholen en kunstenaars en met de organisatie Reveil.  

Schepen van Samenleven Ann-Sofie Vanoverstijns: “In Vlaanderen kennen we nog een verlegen en introverte rouwcultuur. Met dit project willen we rouw uit de taboesfeer halen, want afscheid nemen en rouwen gaan in essentie over verbinding. Centraal hierbij staan maatschappelijke waarden zoals kwetsbaarheid, verantwoordelijkheid en solidariteit. Via lezingen, ingrepen op de begraafplaatsen, concerten, workshops en poëzievoorstellingen willen we de dood en rouw bespreekbaar maken, ontmoeting en verbinding stimuleren als troost en ons funerair erfgoed levend houden. Dit met aandacht voor culturele en generatieverschillen.” 

Schepen An Moons voegt toe: “Om een eerbetoon te brengen aan iedereen van wie we afscheid moesten nemen, stappen we met de organisatie van troostconcerten mee in het warme troostinitiatief van Reveil. Op 1 november brengen we in samenwerking met Academie Beringen en lokale verenigingen en kunstenaars intieme, akoestische troostconcerten met muziek en woord op alle Beringse begraafplaatsen. Bij zonsondergang gaat op de begraafplaats van Paal het slotconcert door. Daar zullen ook 500 Reveil-kaarsen een zee van licht vormen als symbool van warmte en troost ter herdenking van alle overledenen in Beringen.” 

Verder plaatst ook de bib troostbeleving in de kijker met onder andere enkele themastanden, twee verteltassen voor gezinnen, boekentips en drie boekenkoffers voor leerkrachten. Schepen Jessie De Weyer licht toe: “Via deze weg prikkelen we jonge lezers over dit gevoelige thema en reiken we hen handvaten om hun verdriet te verwerken. Het is immers belangrijk dat kinderen leren dat hoe groot hun verdriet ook is, ze daarna de draad van het leven terug kunnen opnemen en weer gelukkig kunnen zijn.” 

Programma 

Vrijdag 14 oktober tot en met zaterdag 5 november: 

  • Themastanden, verteltassen en boekenkoffers 

Woensdag 19 oktober van 15.00 tot 16.00 uur: 

  • Voorleesuurtje met het verhaaltje Toverdruppels 
  • Wonder Kinderyoga met Kim van der Goten 

Locatie: Bibliotheek Beringen 

Zaterdag 22 oktober van 14.00 uur tot 17.00 uur met aansluitend kleine receptie 

  • Workshop met Ahmet Akay: aan de slag met klei 
  • Workshop met Lucette Willox: intuïtief schilderen 
  • Poëzie in het Blauw Huis 

Locatie: Lutgart 

Donderdag 29 oktober vanaf 19.30 uur: 

  • Lezing ‘Jong of minder jong tijdig nadenken over en plannen omtrent een waardig levenseinde/LEIFplan’ door Professor Marc Daenen 

Locatie: Dienstencentrum De Klitsberg 

Dinsdag 1 november van 10.00 uur tot 18.00 uur: 

Locaties: alle begraafplaatsen 

Doe jij ook mee? 

Wil je als muzikant, dichter of verteller mee een troostconcert verzorgen? Heb je zin om de Reveil-kaarsen een artistieke toets te geven met een tekening, bijvoorbeeld samen met jouw tekenacademie, school of vereniging? Of wil je als vrijwilliger een handje toesteken tijdens de troostconcerten? Laat dit dan weten via cultuur@beringen.be

An Moons 

Schepen van Cultuur en Erfgoed 

Ann-Sofie Vanoverstijns 

Schepen van Samenleven 

Jessie De Weyer 

Schepen van Jeugd en Bibliotheek