Beringen zet Maria Jacobs-Colemont op de kaart en in de verf

Gepubliceerd opwoensdag 8 mrt 2023 om 15:12

Op Internationale Vrouwendag, woensdag 8 maart, huldigde stad Beringen haar eerste vrouwelijke straatnaam in en brengt hiermee een eerbetoon aan Maria Jacobs-Colemont. Zij zette zich onder meer in voor het gemeenschapsleven, zetelde als eerste vrouw in de gemeenteraad en het schepencollege en hielp kinderen na de ramp in Tessenderlo. 

De recent aangelegde straat in het binnengebied Roerdompstraat – Molendijk – Zandstraat – Nachtegaalstraat draagt als eerste straat in Beringen de naam van een vrouw. “De Maria Jacobs-Colemontstraat verwijst naar madammeke Jacobs, zoals deze sociaal geëngageerde en verbindende dame bekendstond”, vertelt schepen van Burgerzaken Ann-Sofie Vanoverstijns. “Eindelijk telt Beringen haar eerste vrouwelijk straatnaam. Het is dan ook vandaag, op Internationale Vrouwendag, extra betekenisvol om deze straat in te huldigen.” 

De inhuldiging ging gepaard met de onthulling van een beschilderd elektriciteitskastje volledig in het teken van Maria. Schepen van Cultuur An Moons: “Daarvoor deden we een oproep naar lokale kunstenaars. Cecile Agten en Nanouchka Despiegeleer combineerden verschillende elementen die verwijzen naar deze bijzondere vrouw, met als kers op de taart ook een mooi portret van haar. Met dit kastje tellen we ondertussen 52 beschilderde kastjes in het kader van Tour Artistiek Beringen.” 

“De inzet van Maria in de emancipatiebeweging, haar relativerende humor en haar talent om mensen en verenigingen van Beringen te verbinden – over de partijgrenzen heen – mogen we niet vergeten”, aldus schepenen Vanoverstijns en Moons. 

Wie was Maria Jacobs-Colemont? 

Maria maakte deel uit van het nationaal bestuur van de Bond van Grote en Jonge Gezinnen (de huidige Gezinsbond) en was de initiatiefneemster van de eerste Verbruikersclub in Vlaanderen. Zo hielp ze Beringse vrouwen bewuste consumenten te worden. Daarnaast was ze stichtend lid en secretaris van CMBV Beringen (Christelijke Middenstands- en Burgervrouwen), het huidige Markant. 

Voor Beringen heeft Maria veel betekend. Ze zetelde 24 jaar lang als eerste vrouw in het stadsbestuur, zette haar schouders onder de eerste toeristische dienst, de Midzomerdagen, de Bruegelstoet, 5x Beringen, de Drieprovinciënroute en de Beringse borrel, het Beerke. 

Bij haar thuis in de Hoogstraat kreeg iedereen, ongeacht rang of stand, een warm welkom. Op de keukentafel was er naast taart en koffie ook plaats voor kleine persoonlijke en grotere maatschappelijk problemen. Vele jonge plaatselijke kunstenaars zoals Ludo Laagland, Staf Beerten, Jan en Lisette Hoogsteyns, Frans Van Immerseel en Louis Verbeeck waren hier kind aan huis. 

Na de inhuldiging van de straat en het kastje was er tijd voor – jawel – taart en koffie in buurthuis Steenveld. Daarvoor nodigde de stad onder meer de familie en de vrouwencontactgroep uit. Die laatste ondersteunt dit initiatief en gaat op zoek naar vrouwen die nieuwe straatnamen kunnen sieren. Meer info over de vrouwencontactgroep vind je via beringen.be/vrouwencontactgroep