Beringen rolt als eerste Limburgse stad het project ‘De Eenzame uitvaart’ uit.

Gepubliceerd opwoensdag 15 mei 2024 om 12:09

Stad Beringen gaat als eerste Limburgse stad een samenwerking aan met VONK & Zonen, initiatiefnemers in het project ‘De Eenzame Uitvaart’. Met dit project wordt de eenzaamheid waarin mensen sterven zichtbaar gemaakt. Als laatste eerbetoon schrijft een dichter een gedicht over het leven van de eenzame overledene, dat voorgedragen wordt bij de urne of kist. Lotte Lola Vermeer, nationale coördinator De Eenzame Uitvaart namens VONK & Zonen: “Met De Eenzame Uitvaart zetten we poëzie in voor wie in de maatschappij vaak over het hoofd gezien wordt. We vinden het heel fijn dat we nu ook met de steun van de gemeente persoonlijke laatste woorden kunnen geven aan eenzaam gestorvenen in Beringen. Zo hopen we eenzaamheid samen zichtbaar te maken.” 

Iedereen verdient een waardig afscheid. Jaarlijks sterven er een 4-tal personen in eenzaamheid in Beringen. Hiermee wordt bedoeld dat er geen familie, vrienden of naasten gekend zijn of niet betrokken kunnen worden in de uitvaart. Het project ‘De Eenzame uitvaart’ maakt eenzaamheid zichtbaar. “Dat er nog steeds mensen sterven in eenzaamheid raakt mij. Niemand verdient het om zonder woorden te gaan, ondanks de levensloop. Als stad is het onze taak om zoiets op te nemen en ik ben blij dat we in VONK & Zonen een partner gevonden hebben die daar ervaring in heeft en daarmee aan de slag gaat”, aldus OCMW-voorzitter Ann-Sofie Vanoverstijns. 

Wanneer een Beringenaar eenzaam sterft, neemt het OCMW contact op met lokale coördinator, Hans Put: “Ik ben heel vereerd dat ik de coördinator mag worden van dit zeer waardevol project. Ik las vorig jaar het boek 'De eenzame uitvaart' van Peter Mangel Schots en was danig onder de indruk van het boek en het project. Een uitvaart met de bijhorende rituelen is immers heel belangrijk in het rouwproces, dat heb ik zelf ook gemerkt bij het overlijden van mijn ouders. Daarom ben ik ook gestart met uitvaartfotografie. Het feit dat een mens ten grave wordt gedragen zonder een familielid of vriend, is onvoorstelbaar”. Hans gaat als coördinator op zoek naar informatie over het leven van de overledenen. De informatie wordt bezorgd aan een groep lokale dichters die afwisselend een gedicht zullen schrijven voor de uitvaarten. Na iedere eenzame uitvaart wordt het verslag van de lokale coördinator en het gedicht gepubliceerd op eenzameuitvaart.be.