Beringen lanceert nieuwe wandeling doorheen mijncité

Gepubliceerd opzaterdag 30 mrt 2024 om 09:00

Hoewel de steenkoolmijn in Beringen zijn deuren sloot in 1989, zit de invloed daarvan op de streek nog stevig verankerd in het sociale, economische en architecturale DNA van de stad. Om die rijke historie niet verloren te laten gaan, maakte Visit Beringen een nieuwe erfgoedwandeling. Het resultaat: een wandelapp waarmee je stapsgewijs het verleden van de cité kan ontdekken, samen met gids, stand-up comedian én mijnwerkerszoon Erhan Demirci. 

De app gidst wandelaars stapsgewijs langs de meest iconische plekken die het verhaal vertellen van Beringen als mijnstad.  

"Het is een prachtige manier voor zowel onze locals als toeristen om de unieke geschiedenis van onze stad te ontdekken en te ervaren. Met Erhan Demirci als gids belooft deze tour een onvergetelijke reis door het hart van de mijncité,” aldus schepen van toerisme, Werner Janssen. 

De route omvat niet alleen de mijnsite, maar ook belicht ook de Stationsstraat, de moskee, het Economat, de Poolse Barak, het Melkhuisje, Regina Mundi, het Kolenspoor, de Mijnkathedraal, de rode weg, het Mijnstadion van FC Beringen, het Eeuwfeestplein, Kioskplein & Casino, het Park van de directeur en Taverne Modern. 

“En dat niet alleen met droge feiten. Om het geheel aantrekkelijk en ludiek in te kleden, vroegen we Erhan Demirci om bij elk herkenningspunt een leuk filmpje op te nemen. Als stand-up comedian en mijnwerkerszoon is hij de ideale man om mensen mee op sleeptouw te nemen”, vertelt schepen Janssen. 

Van jongeren tot ex-mijnwerkers 

“De wandelapp is ontworpen om een breed publiek aan te spreken, van ex-mijnwerkers die hun herinneringen willen herbeleven tot jonge gezinnen met kinderen (vanaf 10 jaar), die het mijnverleden leren kennen. Het biedt een interactieve ervaring die de bezoekers niet alleen informeert, maar ook verbindt met de boeiende mijngeschiedenis van Beringen.” 

“Al bij al een flinke wandeling van zo’n 2 uur, waarbij we de wandelaar onderdompelen in een wereld die weliswaar vandaag niet meer bestaat, maar waar de sporen en gevolgen nog overal in Beringen zichtbaar zijn”.

Info 
Visit Beringen  
T 01142 15 52
www.visitberingen.be/app-beringen-de-cite