Beringen inspireert en helpt eigen inwoners met buurtbudgetten

Gepubliceerd opmaandag 30 jan 2023 om 11:17

Stad Beringen is al enige tijd bezig met de uitrol van buurtbudgetten. Een initiatief waarmee buurtbewoners geld kunnen vragen voor een project om het leven en wonen in hun buurt nog aangenamer te maken. “Na een bijsturing in de coronajaren, komt het project nu in een stroomversnelling. De inspiratieavond op 7 februari is dan ook de effectieve aftrap,” laat schepen van Participatiebeleid Jessie De Weyer weten. 

Dat buurtbudgetten een initiatief voor en door de inwoners van Beringen is, blijkt duidelijk uit het doorlopen proces. Een groep van geëngageerde burgers gaf eind 2020 mee vorm aan de inhoud van het reglement. 

Maar door corona was het stadsbestuur genoodzaakt een tijdelijke kleinschalige variant op maat op te zetten, aangepast aan de noden tijdens de pandemie. “We wilden hiermee initiatieven ondersteunen om de eenzaamheid tegen te gaan. En dat heeft gewerkt, een aantal mooie voorstellen zagen het levenslicht. Van burenwandelingen, tot boekenruilkastjes, een spelotheek en een overkapping van een petanquebaan,” gaat de schepen verder.  

Deze tijdelijke werking en reglement maken nu plaats voor de doorstart van de duurzame werkwijze. De schepen is alvast ambitieus: “Vanaf 2023 willen we de projecten die de samenhorigheid en het welzijn in de buurt bevorderen vleugels geven! We zoeken nu Beringenaren die zin hebben om in hun buurt aan de slag te gaan.” 

Een gebruiksvriendelijk online participatieplatform en een financiering tot 5000 euro per project, moeten daarbij helpen. Via allemaalberingen.be worden de bewoners nog beter betrokken en is het verloop van zo’n buurtbudgetproject van begin tot einde transparant. “Een visuele tijdslijn geeft bijvoorbeeld inzicht in de timing en de stappen van de procedure.”  

Om de burgers echt op weg te helpen organiseert het stadsbestuur zelfs een heuse inspiratieavond. Wie op 7 februari om 19u naar het stadhuis komt, kan rekenen op een aantal kant-en-klare ideeën. “We willen zoveel mogelijk Beringenaren  inspireren met concrete en reeds gerealiseerde voorbeelden. Ben je nieuwsgierig, schrijf je dan in en kom zeker langs! We geven handige tips en leggen de werkwijze nogmaals uit,” aldus schepen De Weyer enthousiast. 

Inschrijven voor de inspiratieavond kan tot maandag 6 februari, eenvoudig via https://allemaalberingen.be/buurtbudget/  

Jessie De Weyer 

Schepen van Participatiebeleid