Beringen huldigt haar duurzame helden

Gepubliceerd opmaandag 27 sep 2021 om 15:21

Zaterdag vond op Lutgart in Beringen in het kader van de Week van de Duurzame Gemeente de heldenmarkt plaats waarbij de genomineerde duurzame helden er hun project voorstelden aan het brede publiek. Net voor de heldenmarkt van start ging, zette schepen Tijs Lemmens de 15 helden in de bloemetjes tijdens de officiële heldenhuldiging. Naast deze huldiging kleuren de helden op posters ook het straatbeeld. 

“Duurzame helden zetten zich in voor het klimaat en de leefomgeving. Zij maken Beringen groener, duurzamer en leefbaarder en brengen de duurzame ontwikkelingsdoelen of SDG’s, tot leven. Deze SDG’s zijn door de VN opgesteld om tegen 2030 van de wereld een groenere plek te maken”, legt schepen van Milieu Tijs Lemmens uit, “Dankzij hun engagement komen we als stad en gemeenschap dichter bij de doelstellingen en dus is een bedankje zeker op zijn plaats.”

Sommige duurzame helden houden de straten proper als Mooimaker, anderen zoals kunstenaar Ahmet Akay vormen afval om tot metalen beeldhouwwerken. Verder kunnen gezinnen en bedrijven aan de slag met de praktische tips van  duurzame organizer Chantal Van Gent om te ontspullen en met minder afval te leven. Bij Hakuna Maplanta in Tervant ruilen plantenliefhebbers stekjes met elkaar en in de Gulden Wijk aan Coenaert doen de bewoners hetzelfde met boeken en speelgoed . Een overzicht van alle helden vind je op beringen.be/duurzame-helden.

Op donderdagavond 30 september vertoont The Roxy Theatre de film Arica, gebaseerd op waargebeurde feiten. Daarin daagt een Chileens dorp een Zweeds mijnbouwbedrijf voor de rechter voor de illegale dumping van toxisch afval dat jaren later nog steeds medische gevolgen veroorzaakt. Hans Put zal die avond ook spreker Marc Maes van 11.11.11 interviewen. Tenslotte kan je de podcastreeks Meet Your Heroes beluisteren waarin Pauline Borremans, Chantal Van Gent, Sans Saucis, Gody Boyon en Straffe Mooimakers meer vertellen over hun gezonde strijdlust.